web analytics

Reactor Cluj

100 de ani de România. Istorii secundare.


Ne bucurăm să anunțăm că în curând va avea loc lansarea unui program pe care îl pregătim deja de un an: 100 de ani de România. Istorii secundare.

În contextul sărbătoririi unui secol de la crearea statului român modern, evenimentele din program vor prezenta o serie de perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Dorim astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ne ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Credem că istoria nu înseamnă doar pacturi politice și confruntări armate, ci și efectele nebănuite și nedocumentate ale acestor evenimente asupra oamenilor care alcătuiesc populația unei țări. Vrem să știm: cât de mult cunoaștem despre acești 100 de ani, în condițiile în care istoria predată în școli oferă o singură perspectivă asupra schimbărilor socio-politice care au modelat România? Dacă istoria este într-adevăr scrisă de învingători, cum a fost ultimul secol pentru cei „învinși”, pentru grupurile minoritare, pentru vulnerabili? Cu toate că perspectivele lor nu sunt incluse în manuale, fiecare dintre aceste grupuri a influențat într-un fel sau altul „marea istorie”, cu efecte pe care le resimțim încă în prezent.

Programul 100 de ani de România. Istorii secundare este gândit ca unul de lungă durată, care va începe în anul în care România își sărbătorește centenarul și va continua anual, concentrându-se pe diferite categorii sociale care s-au aflat la baza piramidei într-un anumit moment istoric.

Prima serie de evenimente din cadrul programului va avea loc în luna iunie, cu tema Al doilea sex.

 teatru, film, fotografie, ateliere de mediere culturală >>>  între 17-24 iunie.

100ro


100 de ani de România. Istorii secundare este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de UNITER – Uniunea Teatrală din România. 

Parteneri: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul Studioact Oradea, Centrul de Teatru Educațional Replika, Macaz Bar Teatru Coop., Asociația ADO – artă pentru drepturile omului și Asociația Punctart (București), Asociația Teatru 3G (Târgu Mureș), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Cluj-Napoca).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *