web analytics

Reactor Cluj

62 0 January 5, 2018

2014 – 2015

În martie 2014 asociația inaugurează sediul lor de lucru, unul dintre primele teatre independente din Cluj-Napoca. Spațiul Reactor s-a lansat pe 20-21 martie, printr-un eveniment-maraton de 24 de ore, cu numele „Caută o reacție!”. Sub acest îndemn, mai bine de 100 de tineri artiști clujeni au prezentat în decursul a 24 de ore momente artistice de 15 minute (de teatru, performance, dans, slam poetry, muzică, teatru de păpuși), au expus lucrări și au propus diverse happening-uri care au inaugurat oficial sala studio, spațiul expozițional, curtea și spațiul neconvențional al mansardei.

De atunci, reacțiile au continuat. În fiecare lună, spațiul Reactor propune publicului clujean un program variat de evenimente culturale, îmbrățișând versatilitatea peisajului cultural local. Programul lunar cuprinde spectacole de teatru (producții proprii sau spectacole invitate), teatru pentru copii, concerte, vernisaje și ateliere.

Spațiul REACTOR de creație și experiment  își propune să devină o parte importantă a peisajului cultural clujean și național, un spațiu deschis, accesibil persoanelor de toate vârstele și din toate mediile sociale.

 


Proiectele principale

#Reactivarea – micro-festivalul aniversar – o săptămână de evenimente culturale cuprinzând vernisajul expoziției lui George Roșu, două spectacole invitate, două performance-uri vizuale, o dezbatere și două ateliere de teatru și scriere creativă (martie 2015)

#Sub Reflector Turda și Câmpia Turzii – cu sprijinul Fundației Comunitare Cluj, prin Cercul Donatorilor, am reușit să organizăm două ediții SubReflector cu cetățenii orașelor Turda și Câmpia Turzii (aprilie 2015)

#De ce Clujul nu doarme? – în cadrul evenimentului Cluj Never Sleeps, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj Napoca, am realizat o producție inedită de teatru itinerant de tip horror, care a avut premiera în cea mai lungă noapte a anului. (iunie 2015)

#Școala de Vară Reactor – cu sprijinul platformei COM`ON CLUJ am organizat pe perioada vacanței de vară o serie de cursuri gratuite pentru tineri și copii ( iulie-august 2015)

#Vacanța Animată Mini Reactor – cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj Napoca, pe perioada verii am putut organiza o micro-stagiune outdoor dedicată celor mici. (iulie – septembrie 2015)

#Teen Spirit – tot cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj Napoca, am început acest proiect destinat publicului de liceu. Scopul proiectului este de a atrage tinerii către teatrul alternativ, prin producții documentate și inspirate din lumea acestora. Primele două producții – Dispaiția (r. Leta Popescu) și Nu cred că o să îmi treacă vreodată (r. Raul Coldea și Petro Ionescu) au avut premiera în luna septembrie și au fost primite cu entuziasm de către tinerii liceeni ( august – octombrie 2015)

#Pata-MiniReactor-Cluj – în cadrul proiectului Pata-Cluj de ADI-ZMC, Fundația AltArt, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Romilor din Coastei, la Reactor au început o serie de activități (ateliere, spectacole) care au ca scop includerea socială a copiilor din Pata Rât. Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului ”Combaterea Sărăciei” (RO25).

#IndependNet 2015 – în parteneriat cu Asociația Varoterem Projekt din Cluj, cu sprijinul AFCN și a Departamentului de Relații Interetnice, am co-organizat prima ediție a rețelei IndependNet care are ca scop crearea unei platforme de comunicare și colaborare între operatori culturali din toată țara.


Deplasări și participări la festivaluri:

– Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe (octombrie 2014)
– FNTI – Festivalul Național de Teatru Independent (noiembrie 2014)
– RestART & Music Festival Satu Mare (decembrie 2014)
– Festival – 25 De Ore De Teatru Non Stop – Sibiu (aprilie 2015)
– FITN – Festivalul de Teatru Nou, Arad (mai 2015)
– Theaterstock International Arts Festival, Bacău ( august 2015)
– Zilelor Castelului Banffy, Bonțida (august 2015)
– FânFest, Roșia Montană (august 2015)
– FITO, Festivalul Internațional de Teatru Oradea (septembrie 2015)
– Bucharest Fringe Festival, București (septembrie 2015)
– Festivalul de teatru PLEDEZ PENTRU TINE(ri), Piatra Neamț (octombrie 2015)
– Festival des aktuellen europäischen Theaterschaffens, Viena (octombrie 2015)
– ANTAGON Festival, Timișoara (octombrie 2015)
– IndependNet – rețeaua teatelor independente @ Teatru Fix, Iași (octombrie 2015)
-RestArt & Music Festival, Satu Mare (octombrie 2015)

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *