web analytics

Reactor Cluj

ALTFEL/ LA FEL | 100 de ani de România. Trei istorii secundare


Între 22 și 29 ianuarie, Reactor de creație și experiment organizează al doilea focus tematic din cadrul programului 100 de ani România. Trei istorii secundare, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul Altfel/La fel. Acestea vor include o nouă premieră – spectacolul Rândul 3, aproape de margine, dar și spectacole invitate, o bibliotecă vie, o proiecție de film și un atelier de mediere culturală.

Dacă în cadrul primului focus tematic, care a avut loc în 2018, s-a pus în discuție poziția femeii în România, de data aceasta ne îndreptăm atenția asupra minorităților sexuale, într-o încercare de a înțelege cum s-au văzut ultimii o sută de ani din perspectiva unor persoane care nu se încadrau în ceea ce se înțelegea prin „normalitate”.

Programul 100 de ani de România. Trei istorii secundare este gândit ca unul de lungă durată, cu începutul în anul în care România își sărbătorește centenarul și continuând anual, concentrându-se pe diferite categorii sociale care s-au aflat la baza piramidei într-un anumit moment istoric.

În contextul sărbătoririi unui secol de la crearea statului român modern, evenimentele din program vor prezenta o serie de perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Dorim astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ne ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Credem că istoria nu înseamnă doar pacturi politice și confruntări armate, ci și efectele nebănuite și nedocumentate ale acestor evenimente asupra oamenilor care alcătuiesc populația unei țări. Vrem să știm: cât de mult cunoaștem despre acești 100 de ani, în condițiile în care istoria predată în școli oferă o singură perspectivă asupra schimbărilor socio-politice care au modelat România? Dacă istoria este într-adevăr scrisă de învingători, cum a fost ultimul secol pentru cei „învinși”, pentru grupurile minoritare, pentru vulnerabili? Cu toate că perspectivele lor nu sunt incluse în manuale, fiecare dintre aceste grupuri a influențat într-un fel sau altul „marea istorie”, cu efecte pe care le resimțim încă în prezent.

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *