web analytics

Reactor Cluj

DIVERSITAS| expoziție de fotografie


Artiști: Virginia Lupu, Odeta Catană, Remus Țiplea
Curator: Liviu Bulea

Vernisaj: 19 iunie 2018, ora 19:00


Minoritățile etnice, religioase, cât și cele sexuale au reprezentat întotdeauna un procent semnificativ din populația României. Proiectul „Diversitas” își propune promovarea mai bunei cunoașteri și a toleranței despre comunități etnice, religioase și despre diferitele orientări sexuale.

Proiectul este compus din două părți: documentarea fotografică realizată de trei artiști, Odeta Catanā, Virginia Lupu și Remus Țiplea, pe temele mai sus menționate, și o instalație publică (instalată în Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor, în perioada 4-12 iunie) realizată de Liviu Bulea, în care oamenii își pot spune opiniile, anonim, despre aceste subiecte. În cadrul expoziției, cutia cu opiniile oamenilor va fi deschisă publicului pentru o radiografie a ceea ce se află în ea.

Artiștii au fost aleși datorită interesului lor pentru aceste subiecte și pentru tratarea obiectivă a problemelor.

Acest proiect este important pentru radiografierea opiniei publice și, ulterior, expunerea opiniilor, pentru a se putea reflecta asupra acestei documentări.


VIRGINIA LUPU
Fotografiile Virginiei oscilează între documentar și staged-photography, iar practica ei se acomodează vieții de zi cu zi, fără improvizație, lucru prealabil, creare de situații. Banalitatea realului devine o temă centrală, o înclinație – „heroin chic” către gesturile nesemnificative din realitate, cu un adaos de psihologie și emoție socială – un soi de primitivism al existenței simple, cu oamenii săi aruncați în real, puși să se descurce cu cele mai rudimentare mijloace. Cele mai multe dintre personajele Virginiei sunt homeless, travestiți, oameni răpuși de viață, îmbătrâniți înainte de vreme, nefericiții sorții; fotografia ei devine un mediu fictiv al unor realități stranii, bazate totuși pe o compunere a imaginii foarte simplă.
Expoziții solo alese: Hänsel iubește pe Gretel, Centrul de Arte Vizuale, București (2015); Expoziții de grup selectate: Lumea–imagine, Victoria Art Center, București (2014); Artă contemporană Ruhr, Media Art Fair & Photo Special, Essen (2015) etc.

ODETA CATANĂ
Odeta Catană este un fotograf profesionist instruit, cu o diplomă de master în Fotografie Documentară de la Universitatea din Walles, Newport, Marea Britanie. Are ochi pentru artă și cultură, bazat pe o intuiție înnăscută și pe fundalul său academic: o licență în istoria și teoria artelor și un masterat în antropologia culturală.
Odeta Catană este născută în România, în prezent având rezidența la Berlin.
Expoziții solo alese: European Economic and Social Committee – proiect „Mother ROMANIA”, Brussels, Belgia, „Guilty Pleasures”, Gallery of Cultural Romanian Institute, Berlin, Germania, „Guilty Pleasures” la Barcelona Gallery, Belgrad, Serbia etc.

REMUS ȚIPLEA
Remus Țiplea s-a născut în 1972, în Negrești-Oaș, în județul Satu Mare, „un oșan complet, în minte și spirit”, așa cum îi place să se numească el însuși. A început să facă poze în 2009. El este un adept al fotografiei documentare, dar, de asemenea, a folosit cu succes macro-stilul, unul din gruparea sa, „Bulbucații”, a fost publicat in reviste de specialitate din întreaga lume. Expune la expoziții de grup și individuale din Cluj-Napoca, Satu Mare, Alba-Iulia, Vama Veche, Baia Mare etc.
În 2015, Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat în onoarea sa o expoziție individuală în cadrul serilor numite „Acasă”. Este un finalist al premiilor Sony World Photography Awards, 2016, cu proiectul „Ciurdarii satului”, o serie care a fost expusă în Londra, Berlin, Köln, Beijing, New York, Milano.
El publică în The Guardian, The Telegraph, La Repubblica, National Geographic, The Huffington Post, LensCulture, Feature Shoot, Vice etc.
Remus Țiplea este coorganizator la „Versus, dar Împreună” din Negrești-Oaș, unul dintre cele mai valoroase foto-saloane naționale.
În 2017, expune proiectul „Village Beauty” la Festivalul Photo România, Cluj-Napoca, Paris și Londra, același grupaj. În Londra, în 2017, el a lansat albumul de fotografii etnografice – Oaș, „Din Oaș în Paști”.

LIVIU BULEA
A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde, pentru BA și MA, Liviu Bulea a efectuat o investigație în domeniul medicinei, o cercetare despre memoria spațiilor și obiectelor din departamentele de oncologie. El a primit o bursă Erasmus în Polonia, la ASP Katowice, și la Berlin, la Freies Museum. De asemenea, a colaborat cu Institutul Cultural Român din Berlin.
Lucrările lui Liviu se concentrează asupra problemelor sociale, a comportamentului uman, a subiectelor de gen și sexualitate și asupra modului în care mass-media afectează societatea noastră. El își transpune cercetarea vizuală prin installation art, ready made, fotografie, text și desen.
A expus la BUCHARETS BIENNALE 8, Galeria Iaga, Cluj-Napoca; Shelter Club, Amsterdam; Galeria MORA, București; Paralel Viena, Austria; Make a Point, București; Galeria Visual Kontakt, Cluj-Napoca și Oradea; Muzeul orașului Jurmala, Letonia; ASP Katowice, Polonia; la cea de a IV-a ediție a Bienalei Studențești Internaționale din Novi Sad, Serbia etc. A participat la următoarele rezidențe: Kultur Kontakt Austria Residency în Viena; Visual Kontakt în Oradea, România; iar în 2018 a fost invitat să facă parte din Styria-Artist-in-Residence în Graz, Austria, în 2018.


Evenimentul face parte din programul cultural 100 de ani de România. Istorii secundareco-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de UNITER – Uniunea Teatrală din România. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *