web analytics

Reactor Cluj

DUPĂ TRAIAN ŞI DECEBAL (Din Filele Istoriei Gay În România)


[[[Un Manual Performant]]]

Cum se trăia gay înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Cum acționa, la nivelul invizibilizării vieții sexuale, articolul 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex. Cum puteai să fii cine erai, trăind în anonimat identitar? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?

“După Traian și Decebal” este arhiva narațiunilor private care definesc un sistem politic ce marca limitele, fricțiunile și constrângerile existenței de apartament. Este performarea coliziunii vieții intime cu norme legislative abuzive. Este istoria orală, din bucăți de amintiri, a martorilor expuși la controlul vieții de zi cu zi. Paradoxuril invizibilității au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.


De Mihaela Michailov şi Paul Dunca
Consilier: Florin Buhuceanu
Set & Design: Andrei Dinu

Mulţumiri: I., N., F., D. & Mihai Burcea (Miliţia Spirituală), Mihai Bumbeş (Miliţia Spirituală), Asociaţia ACCEPT

Durata: 50 minute
Spectacol în limba română, fără subtitare

Proiectul este realizat cu sprijinul Salonului de Proiecte şi face parte din expoziţia „Din spatele scenei” / „From the Backstage” (22 iunie – 5 august 2012).


Preț bilet: Bilet întreg: 20 de lei / Bilet redus (elevi, studenți, pensionari): 12 lei

Bilete: AICI


Spectacolul face parte din programul cultural „100 de ani de România. Trei istorii secundare”.

În contextul sărbătoririi unui secol de la „Marea Unire”, acest program va prezenta o serie de perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Se dorește astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

A doua serie de evenimente din cadrul programului „100 de ani de România. Trei istorii secundare” are loc între 21-30 ianuarie și se va concentra pe tema „ALTFEL/ LA FEL”

Lista completă a evenimentelor >>> http://reactor-cluj.com/altfel-la-fel/

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *