web analytics

Reactor Cluj

108 0 August 1, 2014

Cluj-Napoca alternativă

interviu preluat de pe site-ul www.gingergroup.ro

01 August 2014

În curte la Reactor

La REACTOR, un soi de garaj-fost-tipografie-într-o-curte-cu-casă-în-care-locuiesc-oameni, am ajuns întâmplător cât am fost vara asta la Cluj. Una dintre bunele mele prietene actriţe, Oana Hodade, m-a invitat să o văd jucând alături de Lucia Mărneanu (UNITER pentru Debut 2014) şi Oana Mardare, în 9 din 10, un spectacol regizat de Leta Popescu (UNITER pentru Debut 2014, the sequel). Adevărul e că mi-a plăcut ce s-a întâmplat în curtea din Petofi Sandor 4 – spectacolul cu râsete şi joc cu publicul, spaţiul în care se poate dansa sănătos, poveştile spuse la bere după spectacol, în curtea prin care alerga un iepure gri.

În urma acestei vizite a reieşit un interviu-fulger cu Oana Mardare, actriţă şi păstoriţă a spaţiului.

Ce este Reactorul şi de unde a apărut el? Cum funcţionează şi pe ce tip de combustibil dă randament?

REACTOR de creaţie şi experiment este, în primul rând, un studio de teatru.

În al doilea rând, este un loc de joacă, un spaţiu gol, un loc de întâlnire, de căutare, un spaţiu plin, o pistă, un risc, o nevoie. De acolo a şi apărut, din nevoia de a crea un spaţiu care să confirme necesitatea artiştilor independenţi de a lucra, de a explora, de a se exprima. Pentru că au voci şi, dacă le antrenează bine, sunt chiar voci foarte frumoase.

Vocile „din spatele Reactorului” sunt cele ale unei echipe tinere formată majoritar din absolvenţii ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj (Doru Taloş, Oana Mardare, Raluca Mara – actori, Delia Gavliţchi, Cristian Ban – regizori, Alexa Băcanu – teatrolog, Daniel Peslari – consultant administrativ). Împreună au definit conceptul Reactor ca fiind un spaţiu de “creaţie şi experiment” menit să contribuie activ la definirea mişcării artistice independente din Cluj.

Ca şi combustibil… cred că se alimentează din dorinţele fiecăruia. Artiştii care îşi doresc să lucreze, publicul care îşi doreşte să cunoască, să se recunoască… Oameni care îşi doresc o comunicare.

„9 din 10”

Cum alegeţi proiectele care se pot întâmpla la Reactor?

La Reactor se întâmplă şi se pot întâmpla multe lucruri. Avem proiecte pe platforme diferite de activitate, de la teatru pentru copii până la vernisaje şi happening-uri. Sunt proiectele pe care le găzduim cu drag atunci când întâlnim artişti dornici să performeze în spaţiul Reactor, pe urmă sunt proiectele în care ne implicăm ca şi coproducători, asigurând condiţiile necesare unei echipe artistice care propune o idee, iar nu în ultimul rând sunt proiectele pe care le iniţiem noi şi prin care vrem să ne implicăm activ în mediul social şi cultural clujean. Oricare ar fi cazul, atunci când alegem un proiect e foarte importantă pentru noi motivaţia persoanei care îl susţine, a artistului. Încercăm să înţelegem ce are de spus şi cui se adresează. Apreciem ideile noi, iniţiativele curajoase, dorinţa de a porni o cercetare fără a şti de la început care va fi finalul, nevoia de a vorbi despre ceva anume.

Ce planuri de dezvoltare aveţi cu acest spaţiu?

Pe viitor vrem să continuăm cu ceea ce facem acum, dar din ce în ce mai bine.

 

 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *