web analytics

Reactor Cluj

ÎN VIITORUL APROPIAT


 

ÎN VIITORUL APROPIAT

cu Carina Bunea, Zsolt Csepei, Cătălin Filip, Timea Udvari
dramaturg Petro Ionescu
regia Cristian Ban

fotografii Cătălina Draghici, Robert Puțeanu

data premierei: 20 martie 2016
durata: 70 de minute

O producție Reactor de creație și experiment în parteneriat cu Asociația Váróterem Projekt,  în cadrul proiectului TEEN SPIRIT#2 finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Recomandat 15+


”Ce vei face mâine?
Ce vei face după ce pleci de aici?
Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?
Cum vezi viitorul apropiat?”

…sunt câteva din întrebările la care spectacolul încearcă să răspundă, fără să găsească însă soluții reale. În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor. Imposibilitatea de a arăta ceea ce va urma se traduce printr-o joacă absurdă, de preferat confruntării serioase cu tematica.

„După calculele mele, am șanse egale să-mi iasă ceva sau s-o dau în bară. Fie că aleg să plec din țară și să fac o schimbare majoră, fie că aleg să mă mai chinui aici. Peste 5 ani, șansele și dorința de a avea un echilibru din toate punctele de vedere cresc cu încă 30%. Asta înseamnă că în proporție 80% viitorul meu va fi previzibil și plictisitor. Îmi rămân 20% șanse să mă surprind eu pe mine cu ceva.”


Recenzie:

„Scenic vorbind, viitorul apropiat este minimalist, galben-albastru-alb şi amplificat cu microfoane. Dacă e să ne luăm după deviza minimaliştilor, “mai puţin înseamnă mai mult”, înţelegem că mai puţine aşteptări înseamnă mai multă încredere în sine, mai puţine întrebări înseamnă mai mult curaj şi mai puţine explicaţii înseamnă mai multă libertate.”
Lorena Copil, Cui i-e frică de V de Vi de Viitor, LiterNet

„Structura fragmentară a textului foloseşte identitatea reală a actorilor pentru a întări sentimentul apropierii de public. Deşi foarte tânăr, publicul a fost cucerit de stilul performativ al montării, iar gândirea discursivă din structura post-dramatică a textului rezonează cu îndoielile specifice vârstei.  Scurt, concis, muzical, spectacolul are energia tinereţii, chiar dacă interludiile muzicale şi unele scene lasă o uşoară senzaţie de monotonie. Spectacolul e ca gândirea adolescenţilor despre viitor: năvalnică, liberă, cinică şi îngrijorată totodată.”
Oana Cristea Grigorescu, Gândind viitorul, Radio Cluj


Bilete AICI
Bilet cu preț întreg: 25 lei
Bilet cu preț redus (pentru elevi, studenți, pensionari): 15 lei


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Spectacolul În viitorul apropiat face parte din platforma de teatru pentru adolescenți Teen Spirit și a fost realizat folosind metodele teatrului devised. Întreaga echipă a contribuit la scrierea scenariului care abordează tema viitorului, accentul fiind pus pe frica de viitor. Pentru documentare, echipa a avut o serie de întâlniri cu peste 30 de tineri din diferite licee din Cluj, pentru a afla mai multe despre felul în care văd ei viitorul. Mai multe detalii despre proiectul Teen Spirit și despre noua premieră, într-un interviu cu Oana Mardare, Petro Ionescu și Cristian Ban:

http://www.presalocala.com/2016/03/09/interviu-cu-echipa-reactor-despre-teen-spirit-platforma-reactor-dedicata-publicului-adolescent/

 

 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *