web analytics

Reactor Cluj

89 0 March 20, 2014

Mişcarea artistică independentă ia atitudine

Un articol de Cristina Beligăr, preluat din ziarul Transilvania Reporter

20 martie 2014

„Pasul spre mişcarea artistică independentă” a fost titlul dezbaterii organizate joi în noul spaţiu cultural alternativ de creaţie şi experiment, Reactor, situat pe Str.Petofi Sandor, nr. 4 din Cluj-Napoca.

Discuţia a fost menită să motiveze necesitatea unui asemenea spaţiu dedicat activităţilor artistice independente într-un oraş în care majoritatea absolvenţilor Facultăţii de Teatru şi Televiziune nu îşi găsesc un loc de muncă în instituţiile de stat sau nu dispun de curajul de a porni proiecte pe cont propriu.

În dezbatere s-au implicat atât regizorii Cristian Popescu şi Cristian Nedea, cât şi prof.univ.dr Miruna Runcan, Leta Popescu reprezentantă a companiei de teatru „Reciproca”, Miki Branişte din partea Asociaţiei „Colectiv A”, Simina Corlat reprezentantă a Fabricii de Pensule, Cristian Pascariu şi Diana Buluga din partea companiei Create.Act.Enjoy, Kinga Kelemen reprezentantă a GroundFloor şi actorii Raluca Mara, Doru Taloș și Oana Mardare, toţi trei membri ai echipei Reactor.

Prof.univ.dr Miruna Runcan a remarcat faptul că deşi în urmă cu un an participase la o dezbatere asemănătoare, lucrurile nu s-au schimbat de atunci, nici din punct de vedere administrativ şi cu atât mai puţin din perspectiva politicilor naţionale. Totuşi, Miruna Runcan a amintit de existenţa Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) care începând cu anul 2005 sprijină într-un fel sau altul viaţa culturală independentă pe mai multe paliere, din păcate, de multe ori „cu bani de scobitori”. „În majoritatea oraşelor mari, tinerii care ies de pe băncile şcolii se adună şi îşi fac un proiect propriu, o echipă care se înscrie în marea umbrelă a teatrului independent, ceea ce în ultimii ani a produs tot felul de discuţii legate de modul în care definim mişcarea independentă. Toată lumea caută diferite surse pentru a-şi îndeplini proiectele. Stăm catastrofic cu sponsorizarea. Cei care au bani nu au niciun interes să investească în spectacolele de teatru”, a spus Miruna Runcan.

În cartea „Surplus de oameni sau surplus de idei”, regizorul Cristian Popescu aminteşte despre cele trei condiţii penru ca un organism să fie independent: el trebuie să se fondeze singur, să nu fie fondat de un alt organism sau de stat, să se administreze singur şi să nu depindă de banii altor organisme sau de banii statului. „Există în aer o foame de a vedea exemple de bune practici performative. Lumea vrea să vadă oameni care reuşesc în a instala o practică bună. Această neutralitate pe care o prezintă spaţiul Reactor acum reprezintă de fapt perioada de graţie până când spaţiul va primi o identitate. Trebuie să ţineţi cont că vectorul finanţărilor europene pe cultură în prezent şi în următorii ani este dezvoltarea publicului”, a subliniat regizorul Cristian Popescu.

Invitaţii la dezbatere au adus în discuţie şi necesitatea de a implica publicul în finanţarea proiectelor, de altfel companiile independente fiind singurele care încearcă să îşi găsească un public şi să îl atragă. Un exemplu concret este cel al companiei independente de teatru și film, Create.Act.Enjoy care a lansat o campanie de crowdfunding pentru un spectacol de teatru, acesta fiind suprafinanţat într-un timp record de doar 30 de zile. „Anul care a trecut ne-a demonstrat că publicul poate fi un investitor foarte bun. Foarte mulţi dintre cei care ne-au finanţat erau cei care ne văzuseră spectacolele anterior. Nu este vorba că nu vrem să ne luptăm cu mamuţii, respectiv cu fondurile, dar devine clar faptul că trebuie să ne găsim noi alte alternative”, a precizat actriţa Diana Buluga.

O altă problemă serioasă subliniată de prof. univ. dr Miruna Runcan este lipsa unui grup de presiune constituit în aşa fel încât să funcţioneze ca motor de schimbare. „Singurul lucru care s-ar putea face este să le forţăm mâna celor responsabili. Legenda că în România nu există solidaritate este falsă. Nu trebuie să iubim, ci trebuie să lucrăm împreună. Mişcarea independentă trebuie să insiste asupra transparenţei decizionale în materie de finanţare sau de creare a unor politici cu priorităţi. Este foarte superficială în Cluj finanţarea care are la bază motivaţia unora de a avea în 2021 Capitală Culturală Europeană. De fapt vrem să ne pavăm şi noi oraşul ca Iohannis. Să nu mai vorbesc de sistemele de finanţare sau de contractele nesimţite”, a spus Miruna Runcan. „Fabrica de Pensule a fost destul de activă în şlefuirea strategiilor proiectului Cluj 2021 Capitală Culturală Europeană prin colega noastră Rariţa Zbranca, dar şi ea a obosit. Nu ne poate reprezenta doar ea pe noi independenţii”, a precizat Kinga Kelemen, reprezentantă GroundFloor, cu referire la nevoia de solidarizare a companiilor independente pentru ca la nivel administrativ să se facă auzite.

Cristian Nedea le-a recomandat companiilor independente să avanseze spre centru şi să nu se retragă spre periferie. „De ce să nu vă întoarceţi voi în centru?Lăsaţi instituţiile statului să meargă la periferie pentru că ele au bani. Nu ţine de piaţa imobiliară, ci de ce vrei tu ca actor. De ce urmăriţi un public ţintă?De ce nu vă propuneţi să jucaţi pentru 1000 de persoane, nu pentru 30 de persoane?”, i-a încurajta regizorul Cristian Nedea pe tinerrii reprezentanţi ai companiilor independente.

În încheierea dezbaterii a fost adusă în atenţie şi lipsa unor cursuri sistematice în Facultatea de Teatru şi Televiziune cu privire la oportunităţile pe care absolvenţii le au după terminarea facultăţii. „În şcoală ar fi bine să i se vorbească şi actorului şi regizorului debutant despre ce înseamnă mişcarea artistică independentă. Când mergem în tabere împreună cu anumiţi profesori discutăm toate acestea, însă nu suficient de mult în timpul şcolii”, a subliniat Leta Popescu.

Noul spaţiu cultural alternativ de creaţie şi experiment, Reactor, va fi inaugurat printr-un program de lansare la sfârşitul acestei săptămâni.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *