web analytics

Reactor Cluj

94 0 March 11, 2014

REACTOR, un nou spaţiu dedicat artelor independente clujene

Un articol de Cristina Beligăr, preluat din ziarul Transilvania Reporter

11 martie 2014

Doi tineri actori, întorşi de curând din Barcelona, au făcut pasul îndrăzneţ de a deschide un nou spaţiu dedicat artelor independente și, totodată, un centru de creație deschis tuturor artiștilor care au ceva de spus. Spaţiul REACTOR situat pe strada Petofi Sandor, la nr. 4 va fi inaugurat în data de 21 martie printr-un eveniment inedit: un maraton al artei de 24 de ore, în cadrul căruia se vor prezenta numeroase acte artistice şi care va implica peste 80 de artiști clujeni din toate domeniile reuniţi sub deviza „Caută o reacție!”.

În căutare de alternative

Oana si Doru

Doru Taloș și Oana Mardare au terminat Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca în 2009, la specializarea Actorie, amândoi în aceeaşi generaţie. Timp de un an s-au întrebat nedumeriţi care le sunt opţiunile şi nu găseau foarte multe. O opţiune viabilă era să plece o perioadă din România, să călătorească, să caute alternative. Era o perioadă în care se blocaseră posturile şi chiar nu vedeau perspectiva de a rămâne. Timp de un an au profesat în Petroşani la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” unde au făcut cunoştinţă cu sistemul pe care îl impunea un teatru de stat.

Tot în 2009 au avut ocazia să lucreze în Burghausen la şcoala lui David Esrig şi acolo au cunoscut metodologia Jacques Lecoq. Simţeau că aveau nevoie de mai multă pregătire pentru a se valida ca actori întrucât cei trei ani de Facultate nu erau suficienţi. A urmat apoi perioada “Barcelona”. “Acolo am făcut doi ani de şcoală şi un an de practică în care am început să experimentăm zona teatrului independent. Ne-am dat seama însă că nu am vrea să ne dezvoltăm în Barcelona şi că, dacă tot am început în direcţia asta, am vrea să o facem unde e mai mare nevoie”, a precizat Oana. “Parcă sunt începuturile anilor ’80, aici în Cluj, raportat la ceea ce există în Barcelona în privinţa dezvoltării artelor independente”, completează Doru Taloş, explicând că situaţia din Cluj poate fi şi un avantaj. “Există atâtea lucruri care se pot face, este atâta loc pentru spaţii şi proiecte şi atunci era nevoie doar să găsim locul potrivit pentru a dezvolta toate acestea”, povesteşte Doru.

Spaţiul tuturor

Cu spaţiul de pe strada Petofi Sandor cei doi tineri au avut foarte mare noroc. “În ultimii şase ani locul nu a fost folosit şi era dat spre vânzare pe o sumă de neatins. Între timp, proprietarii s-au hotărât să îl dea în chirie. Ei spuneau că este neamenajat, că nu are personalitate, ceea ce a fost perfect pentru că urma să îl amenajăm cum ne dorim. Chiria e destul de accesibilă, puţin peste doi euro metrul pătrat”, precizează Doru Taloş.

În continuare, cei doi actori au căutat oameni pe care să îi coopteze în echipa lor şi nu puţini au fost cei care au răspuns afirmativ propunerii. Astfel, din echipa REACTOR mai fac parte: Raluca Mara – actriță, cu experiența activă a patru stagiuni în teatrele de stat, cât și în regim independent, prin crearea și managementul proiectelor personale; Cristian Ban – regizor și coordonator al proiectului ReactorSocial, cu numeroase spectacole montate în România și în străinătate, Delia Gavlițchi – regizor și coordonator al proiectului ReactorMini, Daniel Peslari – cu o importantă experiență în domeniul coordonării, administrării și organizării de acțiuni social-culturale, dar și numeroși voluntari și colaboratori. “Nu vrem să fie un spaţiu al unei singure echipe, ci un spaţiu deschis oricărei companii sau asociaţii, sau oricărei propuneri. Vrem să lucrăm în direcţii pe care nu le abordăm noi personal şi să profităm cât mai mult de acest spaţiu, dar nu în sensul de a face o afacere cu el”, clarifică Doru Taloş.

La evenimentul de lansare din perioada 21-23 martie, intrarea va fi liberă. Programul lansării mai cuprinde o conferință publică cu tema “Pasul spre mișcarea artistică independentă”, un spectacol de teatru-sport al trupei JustPushPlay și un concert Ada Milea. “Maratonul a fost o idee care s-a născut din dorinţa de a face ceva care să se potrivească Clujului şi spaţiului şi oamenilor pe care îi cunoaştem. Va începe vineri la ora 17.00 şi este structurat pe 12 module, fiecare având două ore, astfel că într-o oră şi jumătate vor avea loc reprezentaţii teatru, dans, muzică, poezie sau proiecţii urmând o pauză activă în care se va putea vizita spaţiul de la etaj unde vor fi amenajate expoziţii sau se va putea socializa. Evenimentele vor fi prezentate în funcţie de momentul zilei. Spre exemplu, sâmbătă va fi şi un program pentru copii, dar şi pentru liceeni”, a precizat Oana Mardare.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *