web analytics

Reactor Cluj

PANOPTICON sau Scurtă istorie a tehnicilor de interogare coercitive (a se citi tortura)


cu: Raluca Mara, George Sfetcu, Paul Socol

regia și dramaturgia: Alexandru Istudor

fotografii: Robert Puțeanu

durata: 90 de minute
data premierei: 13 septembrie 2015

O producție Reactor de creație și experiment


Închisori CIA în România şi alte state în care suspecţi de terorism erau torturaţi?

Trăim într-o lume în care terorismul a devenit o ameninţare perpetuă. Aproape zilnic aflăm despre un nou atentat în urma căruia victimele nu întârzie să apară. În acelaşi timp, trebuie să ne întrebăm cât de departe suntem dispuşi să mergem, ca democraţii, pentru a lupta împotriva acestui fenomen? La ce libertăţi suntem dispuşi să renunţăm pentru a ne simţi în siguranţă?

Ce alegeri facem în perioade de criză?

Ce abuzuri s-au comis în numele războiului împotriva terorii?


Spectacolul a fost inspirat de un raport al Senatului American, dat publicităţii în decembrie 2014, prin care s-a recunoscut faptul că CIA a torturat, timp de ani de zile, suspecţi de terorism în centre secrete de detenţie din jurul lumii cu scopul de a extrage informaţii. După toate datele, un astfel de centru ar fi existat şi în România. În cea mai mare parte, spectacolul ia forma unui interogatoriu, într-un centru de detenţie secret, în care un suspect de terorism este interogat de către doi anchetatori şi supus la o serie de torturi şi abuzuri.

„Ne interesează în a oferi spectatorului o mostră a ceea ce înseamnă să experimentezi tortura fizică şi psihologică şi a modului în care suspecţii de terorism erau reţinuţi fără a fi judecaţi pe o perioada nedeterminată. În acelaşi timp, având în vederea gravitatea subiectului piesei, am considerat că e important să nu ne pierdem ironia, simţul umorului şi parodierea unor abuzuri şi excese ale tuturor părţilor implicate.” (Alexandru Istudor, despre Panopticon)


rezervări: www.reservr.net/u/reactor

Prețul unui bilet poate varia de la om la om.
Teatru (in)dependent de bilet – o campanie a spațiilor culturale dependente de public

bilet nou

 

 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *