Rezidențe
Reactor e un spațiu unde se încurajează cercetarea și libera expresie artistică. Credem că e important pentru un artist să aibă șansa de a se concentra pe meșteșugul lui într-un cadru stabil organizatoric și financiar. Și mai credem că cei fără experiență au nevoie să lucreze, să colaboreze cu alți profesioniști din același domeniu, să obțină feedback și inspirație unii de la alții.
Rezidențele Reactor sunt încercarea noastră de a transforma toate aceste idei în fapte – un proiect constant, născut din dorința de a sprijini tinerii artiști în găsirea vocii proprii, prin oferirea unui mediu deschis în care să creeze și experimenteze.
Drama 5
Drama 5 susține dezvoltarea dramaturgiei românești printr-un program de rezidențe de scriere dramatică oferită unui număr de cinci autori. În cadrul rezidenței, celor cinci li se creează cadrul propice pentru a căpăta o mai bună înțelegere a ceea ce presupune un text de teatru și a finaliza o piesă proprie: ședințe săptămânale de lectură și feedback cu un mentor cu experiență, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor. La finalul rezidenței, unul din cele cinci texte este montat la Reactor de creație și experiment, iar celelalte patru sunt prezentate sub formă de spectacole-lectură. Mentorul rezidenților Drama 5 este Alina Nelega, unul dintre cei mai de succes autori dramatici români contemporani, cu piese traduse în numeroase alte limbi, citite, publicate şi reprezentate în România şi în străinătate. Din 2010, Alina Nelega conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş.
Spectacole montate la Reactor pe baza textelor scrise în Drama 5:
Proteine fluorescente de Alexandra Pâzgu, regia Leta Popescu, 2016
Detașat de Alexandra Voivozeanu, regia Cristian Ban, 2017
Micul nostru centenar de Maria Manolescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, 2018
Love me tinder de Kata Győrfi, regia Adina Lazăr, 2018
Totul e bine când se termină de Andreea Tănase, regia Radu Nica, 2019
Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, 2020
Ale mele de Mădălina Stoica, regia Raul Coldea, 2021
Sub apă de Ioana Toloargă, regia Olivia Grecea, 2022
Rața! de Cleopatra Constantinescu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, 2023
Piesele scrise în edițiile de până acum au fost publicate în volume online, în parteneriat cu Editura Liternet.
Piesele ediției I, 2016: aici
Piesele ediției a II-a, 2017: aici
Piesele ediției a III-a, 2018: aici
Piesele ediției a IV-a, 2019, aici
Piesele ediției a V-a, 2020, aici
Piesele ediției a VI-a, 2021, aici
Piesele ediției a VII-a, 2022, aici
Fresh Start
Fresh Start – rezidențe de creație oferă un cadru de creație și experiment pentru tineri absolvenți de teatru. Rezidențele includ ateliere și producții proprii, turnee în alte spații independente din țară și posibilitatea de a rămâne în repertoriul permanent al teatrului Reactor de creație și experiment. În trecut, atelierele au fost coordonate de David Schwartz, regizor de teatru cu experiență în teatrul documentar, și Sinkó Ferenc, actor, lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, cu experiență în coregrafie și performance.
Rezidențele se adresează tinerilor absolvenți neangajați în domeniu la maxim patru ani după absolvire, de la secțiile română și maghiară din cadrul facultăților de profil din România (secțiile regie, actorie, scenografie, dramaturgie). Fresh Start caută artiști dispuși și interesați să experimenteze, să cerceteze, să învețe lucruri noi și să lucreze în echipă, persoane adaptabile și deschise care vor să afle mai multe despre producția de spectacol într-un mediu independent.
Ediția I (2016): aici
Ediția a II-a (2017): aici
Ediția a III-a (2018): aici
Ediția a IV-a (2020): aici
Ediția a V-a (2021): aici