web analytics

Reactor Cluj

PROVIZORIU


 

 

idee & concept: Raul Coldea și Petro Ionescu
cu: Cătălin Filip, Diana Nedescu/Oana Mardare și Doru Taloș
video design: Cosmin Nicoară și Ana Vîjdea
asistență de regie: Valeriu A. Cuc

fotografii: Robert Puțeanu

durata: 75 de minute
data premierei: 22 martie 2015

o producție Reactor de creație și experiment

Provizoriu este un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Spectacolul încearcă să ficționalizeze și să facă vizibile biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic.

“Dacă mi-ar părea sincer rău să plec din orașul ăsta și aș avea ocazia să o fac, aș pleca doar de dragul suferinței. Să văd cum e să îți fie dor de un loc. Și când m-aș întoarce, să le fie tuturor dor de mine și să ne bucurăm de revedere.”


Dosar de presă:

„ Cătălin Filip (corporatistul și al doilea bătrîn), Diana Nedescu (femeia matură și tînăra absolventă) și Doru Taloș (bărbatul din chioșc și poemul final) se întrerup unul pe altul, se ceartă, se plictisesc, intră în dialog cu spectatorii, intervin cu replici necesare în povestea unuia sau a altuia, se filmează fragmentat, uneori, unul pe altul, intervin cu bucăţi scurte de cîntece, într-o „joacă“ seducătoare și aparent dezordonată, în care, paradoxal, se dispută pe muchia violenţei tocmai gradul de „invizibilitate“ socială al fiecărui pesonaj în parte. Elasticitatea, inteligenţa și implicarea cu talent ale actorilor sînt indiscutabile.”
Miruna Runcan, Observatorul cultural –
http://www.observatorcultural.ro/0-comentarii*articleID_32123-articles_details.html

„Spectacolul aduce prin mijloace actuale (dans cu figuraţie burlescă, parodie, documentare, investigaţie, construirea unor situaţii din relatările fragmentare ale unor personaje, decor minimalist, accent pe jocul actoricesc) probleme la fel de actuale. Adevăruri cutremurătoare, mascate prin compoziţie şi improvizaţie dirijată, ies la lumină abia în meditaţia de după spectacol sau doar în subconştient. E cea mai puternică formă de transmitere a unui mesaj social, îmbrăcând drama în comedie şi gravitatea în lejeritate aparentă, păstrând mesajul profund pentru nivelul subliminal.”
Dana Ţabrea, Ziarul de Iași
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/provizoriu–103772.html


Festivaluri şi alte evenimente:

Day15 @ Hala Remarul, Cluj-Napoca
FânFest 2015, Roșia Montană
Teatru FIX, Iași
Theatrestock 2015, Bacău
Bucharest Fringe Festival 2015, București
IndependNet 2015, Timișoara
FNTi – Festivalul Național de Teatru Independent 2015, București
Temps d’Images 2015, Cluj


Bilete: AICI 

 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *