web analytics

Reactor Cluj

REFUGII


 


REFUGII

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Distribuție: Alina Mișoc, George Sfetcu, Paul Socol și Doru Taloș
Tehnic: Cătălin Filip

Recomandat 16+
Durata: 90 de minute

O producție Reactor de creație și experiment


Refugii este un spectacol care colează perspective diferite asupra evacuărilor forțate și a situațiilor persoanelor fără adăpost din România. Actorii mizează pe jocul între distanțare și implicare, unul care produce discurs critic și care poate conduce mai apoi la dezbatere.

Construit pe metodele devised theatre, spectacolul își propune să familiarizeze publicul cu aceste probleme printr-o reprezentare care își dorește să genereze empatie în rândul spectatorilor.

„Nu ne place când auzim de sărăcie și alte povești nașpa, vrem doar să uităm și să mergem acasă. Să mâncăm, să facem o baie caldă, să ne uităm la televizor, să mergem la masaj, să călătorim, să dormim într-un pat confortabil, vara să dăm drumul la aparatul de aer condiționat, iarna la centrală și totul e ok. ”

„Am fost dați afară din locuințele pentru care am muncit, iar unii dintre noi nici măcar nu au primit o altă locuință la schimb. Am fost înghesuiți în 16 metri pătrați câte 9-10 persoane. Primăria s-a lăudat că o să avem apă caldă, băi. Nu avem decât apă rece și băi comune, toalete una lângă alta, fără despărțitor. Așa s-a gândit primăria că ar fi bine pentru noi.”

„Hai să ne rugăm pentru oamenii fără adăpost și pentru evacuații care nu primesc condiții decente. Hai să ne rugăm împreună. Hai să ocupăm bisericile. Biserica e Casa Domnului. De ce nu poate, în Casa Domnului să intre în nopțile de iarnă câte o doamnă sau câte un domn? Hai să dăm foc la oraș pentru cei care au nevoie să se încălzească. Hai să facem o petiție. Hai să facem un event pe facebook. Like share!”


Recenzie:

„Nu, spectacolul de teatru nu este un refugiu în fața realității, cel puțin nu acesta. Atmosfera semănă cu cea a unui conflict social desfășurat pe repede înainte. Înseamnă deschiderea ușilor și invitarea realității să „se spovedească”. Fără canoane, doar îndoielile și întrebările cu care părăsești sala ca spectator.”

Silvia Maria Netedu, Regatul meu pentru un răspuns, Zona Nouă
www.zonanoua.com/author/silviamarianetedu/


Rezervări: www.reservr.net/u/reactor/

Intrarea liberă, cu posibilitatea de a ne sprijini prin donații.

 

Eveniment derulat în cadrul proiectului Pata-Cluj (www.patacluj.ro), de ADI-ZMC, Fundația AltArt, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei. Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului ”Combaterea Sărăciei” (RO25). Aceasta spectacol a fost realizat în cadrul apelului deschis pentru manifestări culturale și lucrări de intervenție artistică lansat de Fundația AltArt în contextul proiectului Pata-Cluj. Prin intermediul actelor artistice produse în acest cadru, se încurajează reflecția asupra temelor legate de relația dintre comunitatea din Pata Rât și Cluj-Napoca.

REFUGII_A2_0 (1)

.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *