COREOMANIACII

Detalii
14+
50 min
50 / 35 / 25 de lei
Spectacol invitat
Concept și coregrafie: Simona Deaconescu
Muzica: Vlaicu Golcea
Light design: Alexandros Raptis
Performeri: Georgia Elza Măciuceanu, Diana Maria Dragu, Simona Dabija, Nicolae-Robert Popa, Adrian Popiță
Producător: CNDB

Coreomaniacii este o docu-ficțiune performativă ce urmărește evenimentele care au marcat „epidemia de dans” din vara anului 1518, în Strasbourg – o manifestare distopică în masă, care a afectat câteva sute de oameni. Spectacolul aduce în discuție felul în care alegem să ne uităm la dans, pornind de la o serie de mărturii ale învățaților vremii, un amestec de pseudoștiință, teologie și science-fiction medieval, în mișcări contemporane. Accentul cade pe felul în care s-a documentat răspândirea epidemiei, evenimentele fiind povestite din perspectiva celui care le privește, niciodată din perspectiva celui care le trăiește.

1518. Orașul Strasbourg este în alertă maximă. O epidemie de dans se declanșează în piața centrală a orașului.

Denumită de-a lungul timpului „Dansul Sfântului Vitus”, „Chorea Lasciva”, „mania dansului” sau „coreomanie”, documentația acestui eveniment, puternic infuzată de ideile Bisericii Creștine ale sfârșitului de Ev Mediu, este la fel de bizară ca manifestarea în sine: un amestec de medicină umorală, fenomene supranaturale, puțină micologie și ceva mitologie.

Puținii cercetători contemporani care au studiat acest eveniment l-au încadrat la categoria isterie în masă, iar câțiva teoreticieni ai dansului au numit-o chiar o manifestare timpurie de coreopolitică.

Acest eveniment distopic – o epidemie de dans care a afectat câteva sute de oameni – a ajuns o informație istorică prin prisma viziunilor celor care aveau o voce în comunitatea de atunci (cler, autorități locale, teologi, cronicari).

În absența oricărei mărturii din partea unui coreomaniac, declanșatorul acestei epidemii rămâne o speculație, care treptat s-a transformat în adevăr istoric. Tot la nivel de speculație rămân și interpretările contemporane, care (re)contextualizează interpretările istorice.


Spectacolele Coreomaniacii  și (anti)aging, produse de Centrul Național al Dansului București (CNDB) se prezintă în cadrul programului Focus: Istorii corporale care cuprinde o serie de activități culturale dedicate dansului contemporan și susținerii sectorului coregrafic din România. Evenimentele fac parte din proiectul cultural „Istorii corporale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Eveniment în cadrul proiectului „Reactor 2024. Comunități”, co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.