re.miracolul

Detalii
AG
expoziție @ Pavilionul 10x10, Bvdul Eroilor
06/05/2021 19:00
Desene: Lucia Mărneanu
Texte: Lucia Mărneanu și Petro Ionescu

O cronologie a unui „miracol” sau istoria celei mai mari escrocherii din România.

Fenomenul Caritas din anii ’90 a fost un eveniment cu un impact foarte mare asupra Clujului, dar și asupra întregii țări, pentru ceea ce au însemnat anii tranziției, și a fost documentat în spectacolul de teatru Miracolul de la Cluj, de la Reactor. Câteva din ilustrațiile prezente în această expoziție au fost gândite ca parte integrantă din spectacol, însă acum ne-am dorit ca această componentă vizuală să devină de sine stătătoare, adaptată contextului pandemic, în spațiul public. Ideea unei expoziții care să documenteze un eveniment de asemenea amploare a venit în sprijinul rememorării istoriei recente, într-un format care să nu se rezume doar la expunerea obiectiv-istorică a acestui moment, ci să conțină și un alt filtru, cel specific desenelor artistei Lucia Mărneanu. Beneficiind de o distanță temporală față de momentul apariției evenimentelor în cauză, privirea care ilustrează fenomenul este una satirică, critică și ludică.


Un proiect MiniReactor în parteneriat cu Reactor de creație și experiment

Parteneri: Centrul de Cultură Urbană Casino, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Iulius Mall, Cinema Arta, White Cuib

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.