re.rândul3

Detalii
AG
instalație video @ Cinema Arta
08/05/2021 19:00
Concept și regie/Rendezés és koncepció: Alexa Băcanu & Doru Vatavului
Imagine și montaj / Kép/vágás: Mihai Stanciu
Imagine/ Kép: Alex Costea
Cu/Játszás: Adonis Tanța, Lucian Teodor Rus, Oana Mardare, Doru Taloș, Daniel Tanța, Cosmin Stănilă (voce/hang)
Mulțumiri speciale/Külön köszönet: Gödri Attila, Monica Sebestyen, Gábor Zsófi

Plecăm de la ideea că spațiile nu uită, că cei care le tranzitează lasă în urmă o amprentă a existenței lor, care rămâne să bântuie locul mult după ce persoana reală, cea din afara spațiului, nu mai e. Spațiile nu uită, nici măcar acelea unde mergem ca să uităm de noi (sau ca să ne reamintim, ceea ce de fapt e același lucru). Un cinematograf e plin de povești, și nu toate se văd proiectate pe ecran. Iar un cinematograf mai vechi decât România poate spune, dacă știi să-l asculți, o poveste mult mai nuanțată despre cine suntem și cum am ajuns aici decât ne-am obișnuit să auzim. Un cinematograf e, în primul rând, un refugiu. E locul unde ne adăpostim de istoria de afară. Când ne lăsăm în scaunele plușate, când ne lăsăm mușchii să se relaxeze și mințile să se liniștească, nu ne dăm seama la plecare că am lăsat ceva din noi acolo, o imagine care pare vie deși nu e, la fel ca cea de pe ecran. Fiecare dintre noi, purtătorii unui film în care noi suntem protagoniștii, scormonind în imaginile luminoase din față, căutând o formulă, un sens, un mod bun de a-ți duce povestea. Cum ar arăta filmele unora dintre cei care au trecut pe aici? De ce au vrut să se ascundă și ce consolare au găsit? Cât de fericiți i-a găsit sfârșitul?

——

Azt állítjuk, hogy a fizikális terek emlékezettel rendelkeznek, azok akik átkelnek rajtuk létezésük nyomát hagyják hátra. Nyomok melyek az ember elhaladta után is kísérteni képesek. A terek nem felednek, még azok a terek sem ahova mi magunk felejteni vagy akár emlékezni, megemlékezni járunk vissza. Egy vetítőszoba például történetekkel teli, akkor is ha a vetítés már nem látszik vásznán. Az a moziterem mely Romániánál is idősebb, olyan történetekkel rendelkezik, melyek magunk számára is ismeretlenek, olyan részletgazdag információkkal bír melyekről nem tudunk vagy nem akarunk tudomást venni. A moziterem mindenekelőtt menedék. Az a hely hová a külső történelem vagy történés elől menedéket szerzünk. Mikor beleengedjük testünk a szék puha kárpitjába, mikor ellazítjuk a testünk és lecsillapítjuk elménk, megfeledkezünk pontosan milyen céllal érkeztünk, úgy ahogy a képernyőn látottak elfeledtetik velünk gondolataink. Hirtelen mindannyiunkból egy főhős lesz és elkezd a látott történetben kutakodni valami személyest és megmagyarázót keresve. Milyenek lehetnek ezek a fantáziagyártmányú magánfilmek? Hőseik, szereplőik mitől menekülnek? Rátaláltak a megnyugvásra?


Un proiect MiniReactor în parteneriat cu Reactor de creație și experiment

Parteneri: Centrul de Cultură Urbană Casino, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Iulius Mall, Cinema Arta, White Cuib

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.