MiniREACTOR și Radio Cluj. Interviu cu Rodica Tulbure.

MiniREACTOR și Radio Cluj. Interviu cu Rodica Tulbure.

Rodica Tulbure (R.T.) de la Radio Cluj, este persoana din ”umbră” fără de care spectacolele de teatru radiofonic din cadrul proiectului ”MiniDramaturgie colaborativă” nu ar fi fost posibile. Rodica este una dintre acele femei extrem de pasionată de munca sa, unde crează emisiuni pentru oameni mici. Entuziasmul ei ne-a fascinat și în semn de mulțumire pentru implicarea ei, îi vom schița un mini portet, printr-un interviu al Rodicăi în dialog cu Selma Dragoș (S.D.), dorindu-ne ca activitatea ei să fie cunoscută de cât mai mulți spectatori:

S.D.:Cum ai ajuns să faci emisiuni pentru copii?

R.T.: Povestea e destul de lungă , dar am să fac un scurt rezumat . Nu mi-am imaginat vreodată că aș putea să ajung să lucrez într-un studio de radio. Ascultam radioul și de cele mai multe ori  îmi imaginam oamenii care se aflau în fața microfonului. Mă gândeam cât de special trebuie să fie, să poți să vorbești lumii. Astfel în anul 1989 Studioul de Radio Cluj și-a redeschis porțile, tocmai terminasem liceul. Întâmplarea a făcut să fie nevoie de personal la serviciul tehnic și astfel după o perioadă de practică de doua luni de zile, în luna martie, a anului 1990 printr-un concurs am fost angajată, alături de alte persoane pe postul de operator radio. Am cunoscut o mulțime de oameni minunați : redactori, realizatori de emisiuni , operatori, tehnicieni, ingineri care ne-au primit cu brațele deschise pe noi micii învățăcei, ei ne-au învățat cum să descoperim “jocul din spatele cuvintelor și al sufletului ”. Am numit interviurile, reportajele, emisiunile, jocuri din spatele cuvintelor pentru că așa privesc eu munca pe care o fac, ca pe un joc care m-a ajutat sa-mi găsesc un loc al meu în lume și în societate. De ce i-am spus și joc al sufletului, pentru că în fiecare interviu, reportaj sau emisiune, redactorul, operatorul , cât și invitatul lasă o părticică din strălucirea sufletului său, iar jocul  este întotdeauna cel care a permis și permite experimentarea, cercetarea lumii și afirmarea de sine, creează acel spațiu comun în care devine posibilă comunicarea. Emisiunea Sesam deschide-te a apărut în anul 1998, odată cu mutarea mea de la serviciul tehnic, la serviciul redacțional. Atunci am pus în practică un nou format de emisiune interactivă care a avut și are ca grupuri țintă atât elevii din ciclul primar, gimnazial cât și cel liceal. Am încercat ca informațiile prezentate în cadrul emisiunii, să fie ușor accesibile acestor categorii de vârste să vină în ajutorul elevilor, pentru a le dezvolta latura creativa și imaginația precum și bagajul de cunoștințe în diferite domenii. Pe scurt cam asta ar fi povestea mea la radio.

S.D.:Ce te mână în munca ta de redactor și de reporter atunci când alegi subiecte cu, pentru și despre copii?

R.T.:Copiii au fost și vor rămâne punctul meu sensibil. Iubesc bucuria și uimirea de pe chipul lor, atunci când îi văd că descoperă ceva nou sau fac lucruri de care se sunt mândri. Încerc de fiecare dată să structurez emisiunile și materialele în funcție de evenimentele care se derulează, pe probleme de interes pentru ei, ținând cont în același timp de factorul educațional și de cel de divertisment. Materialele pe care le realizez le structurez pe înțelesul lor. În această eră a digitalizării e destul de greu să-l faci pe un copil să stea cu urechile ciulite la aparatul de radio, dar dacă materialele realizate și imaginile sonore pe care le creezi îți ies perfect, atunci acest lucru nu este imposibil.

S.D.:Care e cea mai mare bucurie pentru tine, ca realizator de emisiuni?

R.T.:În primul rând fac ceea ce-mi place. Fiecare emisiune, spectacol, eveniment, realizat vine cu doza lui de bucurie și satisfacție, mai ales atunci când reușești să vezi chipurile fericite ale copiilor sau să primești aprecierile ascultătorilor. Când ai parte de asemenea bucurii știi că munca ta nu e în zadar, chiar dacă muncești foarte mult pentru a realiza o emisiune sau pentru un eveniment, aprecierilor ascultătorilor și a celor din jur vin și compensează efortul pe care tu îl depui .

S.D.:Cum a fost pentru tine experiența de teatru radiofonic?

R.T.:Una dintre cele mai frumoase experiențe trăite în radio, nu e ușor să realizezi teatru radiofonic. E nevoie de multă imaginație, creativitate și muncă, fie că ești în postura de actor, regizor artistic, regizor tehnic, ilustrator… Din păcate la radio în realizarea unui material nu poți folosi imagini, cum e la televiziune, la radio imaginea trebuie creată cu ajutorul sunetelor, un rol important avândul efectele sonore, mixajele, muzica… acestea trebuie realizate foarte bine din punct de vedere tehnic, ca mai apoi cu ajutorul lor să reușești să creezi aceea imagine sonoră care să transmită o anume emoţie ascultătorului. Teatrul radiofonic este o formă artistică foarte puternică a cărei reușită depinde de o echipă întreagă.

S.D.:Ce ți-ar plăcea să repeți?

R.T.:Se spune că repetiția este mama învățăturii, cu ajutorul ei reținem informațiile și uneori corectăm lucrurile care nu ne-au ieșit așa cum ne doream. Fiecare experiență trăită la adaptarea unei piese de teatru radiofonic este unică. Ceea ce am trăit alături de echipa de la MiniREACTOR a fost un lucru pe care l-aș repeta ori de câte ori s-ar ivi ocazia. Ca să-ți răspund strict la întrebare, cred că aș repeta pasajele în care microfoanele ne-au creat probleme, în rest nu aș repeta nimic.

S.D.:Ce ți-ar plăcea să facem altfel, dacă am putea să o luăm acum de la început?

R.T.:Nu știu exact ce am putea să facem altfel dacă am lua-o de la capăt, dar cu siguranță am face câteva schimbări. Poate am schimba un efect sau am introduce noi efecte în anumite secvențe, poate am schimba locul înregistrărilor… uneori mă gândesc cum ar fi ca anumite înregistrări să se realizeze în natură să poți folosi sunete naturale, asta în cazul în care textul piesei permite acest lucru.

S.D.:Care e povestea ta pentru copii preferată, pe care ți-ar plăcea să o transformi în spectacol radiofonic, dacă ai avea ocazia?

R.T.:Sunt multe povești care ar putea fi transformate în teatru radiofonic . Eu m-as opri la Vrăjitorul din Oz. Îmi place povestea lui Dorothy și a prietenilor ei, Leul cel Laș, Omul de tinichea și Sperie-ciori. Toți caută câte ceva, Dorothy caută drumul spre casă, Leul are nevoie de curaj, Sperie-ciori își dorește un pic de minte, iar Omul de tinichea spune că ar fi tare fericit dacă ar avea și el o inimă cu care să poată iubi. La fel ca și personajele acestei povești și noi de multe ori ne aflăm în aceiași situație străbatem o mulțime de drumuri, chiar și țări pentru a găsi ceea ce căutăm, nedându-ne seama că de cele mai multe ori acel ceva se află lângă noi. Vrăjitorul din Oz este o poveste din care eu am învățat o mulțime de lucruri, cred că ar ieși o adaptare radiofonică frumoasă.

Dragă Rodica, să știi că nu doar echipa de artiști MiniREACTOR îți este recunoascătoare, mai jos găsești câteva mesaje și din partea micilor și marilor co-autori participanti la proiectul MiniDramaturgie colaborativă:

”În primul rând, îți mulțumim pentru că vei ajuta piesa noastră să ajungă chiar și la copiii care nu au internet, dar care poate ascultă radio și poate ascultă chiar împreună cu bunicii sau cu părinții lor. Îți suntem recunoscătoare că îi ajuți pe Gemeni să ajungă la cât mai multe urechi, și pe românește, și pe ungurește. Toți copiii merită să asculte piese de teatru ca să-și dea seama că lumea asta e foarte mare și ei pot deveni oricând o voce în piesele lor. Îți mulțumesc că ai avut răbdare să-ți răspund la toate întrebările și că m-ai tratat ca pe un mic om mare.”

(Petra Traistă și Bianca Murariu)

”Nici nu am visat vreodată că am putea ajunge să scriem o poveste pentru copii. Ce să mai spunem de auzitul ei la radio sub formă de piesă de teatru radiofonic! Vă mulțumim că ați făcut “mai-mult-decât-visele” noastre realitate! Sper să avem ocazia să vă strângem mâna și să ne vedeți recunoștința în ochi și zâmbet!”

navigate_before
navigate_next

(Catinca și Roxana Dăiciulescu)

Cele șase spectacole radiofonice vor putea fi ascultate, alături de alte interviuri, pe frecvențele Radio Cluj în emisiunea ”Sesam, deschide-te”, în fiecare sâmbătă de la ora 10:00, între 19 iunie și 24 iulie după cum urmează:

19 iunie | GEMENII IKREK de Petra Traistă și Bianca Murariu

26 iunie | O MINTE, DOUĂ MINȚI de Ilina Ruxandra și Oana Mureșan

3 iulie | PROPRIA MEA LUME de Victor și Radu Popescu

10 iulie | PERSEVERANCE de Catinca și Roxana Dăiciulescu

17 iulie | POVEȘTI ADEVĂRATE SAU INVENTATE de Andrei Mihai și Mihaela Ramona Bar

24 iulie | O GHEARĂ DE AJUTOR de Carla și Liana Precup

Mulțumim încă o dată Rodicăi Tulbure și Radio Cluj că ne ajutați să întreținem vie oferta culturală pentru copii în Cluj și din toată țara!