10 ani de creație și experiment: o privire în trecut, o dorință pentru viitor și un prezent împărțit

10 ani de creație și experiment: o privire în trecut, o dorință pentru viitor și un prezent împărțit

În septembrie 2023 am intrat în cea de-a 10-a stagiune a spațiului Reactor, căreia i-am asociat mesajul Pune-ți o dorință!. Acest îndemn aniversar face referire la o replică din spectacolul În viitorul apropiat, pe care l-am produs în 2016. Spectacolul vorbește despre viitor, prin filtrul inevitabil al tuturor fricilor și necunoscutelor pe care le avem când ne gândim la el. În ultimii ani am revenit la exercițiul de a imagina viitoruri posibile, decizie determinată și de perioada de pandemie, care a plasat totul sub (o și mai mare) incertitudine. Prin proiectele noastre, am încercat să ne imaginăm un viitor care să fi depășit, într-un fel sau altul, crizele majore din viețile noastre, individuale și colective.

Aniversarea de 10 ani înseamnă o trecere într-o nouă etapă, pe care vrem să o marcăm și prin trecerea la o nouă temă centrală pentru proiectele noastre: comunitatea. Multe dintre concluziile privind viitorul ne-au adus la ce putem face în prezent. Atenția noastră a început să se îndrepte spre gesturile care pot influența realitatea imediată, care pot schimba felul în care suntem împreună unul cu altul sau unul pentru altul. Dorim ca în următorii ani să ne orientăm spre un prezent colectiv, conștient și responsabil de acțiunile noastre comune. Ne interesează înțelegerea transformărilor comune, iar aceste preocupări se regăsesc în primul program multianual construit pentru 2024-2025 – Metamorfic – procese colective, care începe luna viitoare și despre care vom reveni în curând cu mai multe detalii.

În această stagiune aniversară, ne-am mai propus o revenire la istoria spațiului și la arhiva Reactorului. Prima acțiune a fost lansarea podcastului Sonar – Reactor de reinventare a memoriei și a primelor episoade care rememorează 7 spectacole create în primii 7 ani de existență . Urmează să lansăm următoarele 3 episoade – în fiecare miercuri începând cu 28 februarie – care completează cronologia până în prezent, iar până la finalul stagiunii vom lansa alte 3 episoade speciale, cu focusul pe proiectele-pilon ale Reactorului: Fresh Start, Drama 5 și MiniREACTOR.

A doua acțiune importantă o reprezintă lansarea unei cărți, un demers de arhivare care răspunde sentimentului permanent al fragilității pe care îl resimțim lucrând în acest domeniu. Cartea va conține analiza acestor 10 ani pe mai multe niveluri, pentru a deschide dialoguri care nu s-au deschis până acum și pentru a aprofunda dialogurile care există deja, sperând că asta va oferi un tip de înțelegere asupra a ce e de făcut mai departe, a contextului în care lucrăm și poate chiar ne va ajuta în setarea unor intenții care apar organic în acest proces.

Nu în ultimul rând, până la finalul stagiunii dorim să oferim acces în online la o selecție din arhiva spectacolelor produse de Reactor în acești ani de activitate.


Până atunci, pentru că luna martie marchează fix 10 ani de la deschiderea Reactorului în 21 martie 2014, dedicăm programul acestei luni celebrării, dar și reflectării – un spațiu de care avem nevoie pentru a privi dinspre trecut înspre viitor și în care vă invităm să fiți alături de noi.

În 16 martie, începând cu ora 19:00, vă așteptăm la Aniversare #10 / Noi și orașul, să petrecem împreună un timp generos, în care v-am pregătit un performance, o cină comunitară și un party.

Performance-ul conceput de Raul Coldea este o explorare poetică a lucrurilor care s-au pierdut și a celor pe care le-am câștigat, în timp, în raport cu orașul. Ne uităm împreună la transformările orașului Cluj-Napoca și la felul în care ne raportăm la ele. Istoria recentă a Clujului se întrepătrunde cu o parte din istoria Reactorului. Ne amintim de acele momente care au un caracter unic, irepetabil, și sărbătorim împreună, noi și orașul.

Cina comunitară continuă acest performance și vă invită fie să participați activ, contribuind cu o mâncare gătită de voi, fie să veniți să vă bucurați de bunătățile pregătite de colega noastră, chef Andrada Balea. Sperăm să țină vremea cu noi și să ne bucurăm de mâncare în curtea Reactorului, pe muzica bună pusă de Socol, care se va ocupa și de atmosfera de party de după cină.

Un alt eveniment aniversar special la care vă așteptăm este dezbaterea Creștere și maturizare în sectorul independent, care va avea loc în 20 martie, de la ora 19:00. Discuția are loc în oglindă cu dezbaterea din 20 martie 2014 dinainte de deschiderea spațiului, când ne-am întâlnit aproape în aceeași formulă, să discutăm despre „Pasul spre mișcarea artistică independentă”. 10 ani și câțiva pași mai târziu, ne oprim să evaluăm împreună unde am ajuns, prin ce schimbări am trecut și care sunt perspectivele de creștere în acest sector, pe plan local. Discuția va fi moderată de Corina Bucea și îi va avea ca invitați/invitate pe Miki Braniște (Colectiv A), Diana Buluga (Create.Act.Enjoy), Imecs-Magdó Levente (Váróterem Projekt), Oana Mardare (Reactor), Claudiu Lorand Maxim (Casa Tranzit), Miruna Runcan (critic de teatru) și Doru Taloș (Reactor).

Pe lângă aceste evenimente speciale, vă așteptăm la spectacolele din program, care au în comun o componentă de metateatralitate, care creează un spațiu de autoreflecție și de meditație la felul în care teatrul poate construi lumi și la responsabilitatea noastră în aceste construcții. Haideți să vedeți sau să revedeți Gliese 445 (2 martie), Wonders of Transylvania (9 și 10 martie), (In)corect (13 martie), Dă-te din soare (22, 23 martie).

Încheiem luna cu un gest simbolic de recuperare și sărbătorire a trecutului prin două reprezentații speciale ale spectacolului În viitorul apropiat, care va reuni echipa artistică după 5 ani de la ultima sa reprezentație, în 28 și 29 martie.

Vă așteptăm cu mare drag! Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.


Pune-ți o dorință și sărbătorește alături de noi 10 ani de creație și experiment!