Înscrieri până în 30 aprilie!
Reactor de creație și experiment lansează înscrierile pentru cea de-a noua ediție Drama 5!
Proiectul se adresează tuturor autorilor dramatici, cu experiență sau fără, care doresc să scrie o piesă de teatru într-un cadru creat special pentru acest scop.
Drama 5 susține dezvoltarea dramaturgiei românești printr-un program de rezidențe de scriere dramatică la care participă anual un număr de cinci autori, selectați prin concurs. În perioada iunie-iulie 2024, cei cinci vor avea cadrul necesar pentru a finaliza o piesă proprie: ședințe de lectură și feedback cu un mentor, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor.
Mentorul acestei ediții Drama 5 va fi Maria Manolescu. Maria Manolescu este scriitoare și autoare dramatică cu experiență atât în independent, cât și în teatrele publice. În prezent este profesor asociat la masteratele de scriere dramatică de la UNATC și UAT Târgu Mureș. Statementul ei: „Ca participantă la rezidența Drama 5 din 2018, m-am simțit inspirată de întâlnirea cu oamenii Reactorului și cu Alina Nelega, și recunoscătoare pentru spațiul sigur și mindsetul de creștere descoperite aici. În spiritul acestora mă alătur acum proiectului, și îmi propun să cultiv același tip de energie cu noua generație de rezidenți.”
Unul dintre cele cinci texte rezultate va fi montat la Reactor, iar celelalte patru vor avea câte un spectacol-lectură. Toate cinci vor fi publicate într-un volum colectiv în parteneriat cu LiterNet.
Înscrierile se fac până la 30 aprilie 2024, la adresa rezidente.drama5@gmail.com. Dosarele de înscriere trebuie să conțină un CV al autorului/autoarei, o scurtă motivație de participare și un proiect dramaturgic (o prezentare detaliată a textului pe care se va lucra, precum și un fragment de minimum 1500 de cuvinte din acesta – atenție, textul nu trebuie să fie finalizat). Nu există nici o restricție în privința temei sau a subiectului piesei, singura cerință este ca aceasta să poată fi jucată de maximum patru actori. Rezidențele sunt remunerate, iar cazarea va fi asigurată pentru rezidenții din afara Clujului.
Rezultatele selecției vor fi anunțate în 15 mai.
În selecția rezidenților se vor lua în calcul originalitatea conceptului, relevanța proiectului pentru societatea contemporană, fluența și calitatea scrisului, motivația coerentă și clară de a lua parte la acest program. Se caută autori și autoare cu o voce proprie, care au ceva de spus și cărora nu le este teamă să experimenteze; persoane deschise la feedback și la colaborare.
Calendar:
30 aprilie – termen limită de înscriere
15 mai – anunțarea celor 5 rezidenți selectați
Iunie (la o dată stabilită ulterior) – prima etapă a rezidenței: 3 zile de workshop cu Maria Manolescu
1-31 iulie – a doua etapă a rezidenței: o lună petrecută la Cluj
Foto și design afiș: Mihai Păcurar
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.