Doru Taloș - despre Drama 5

Doru Taloș - despre Drama 5

L-am invitat pe Doru Taloș, actor și comanager al Reactor, să ne spună câteva lucruri despre Drama 5. Iată ce ne-a răspuns:

Dacă ne întoarcem la începuturile Reactorului, cred că e bine să clarificăm că acest spațiu a apărut din nevoia unor oameni de a avea un loc și a rezistat datorită și mai multor oameni care aveau aceeași nevoie și au investit în locul ăsta. În contextul în care avem foarte multe școli de teatru și foarte puține teatre, dezvoltarea sectorului cultural privat / asociativ / alternativ / independent / cu miros de cartofi prăjiti (pentru că nici un nume nu e destul de bun, dar asta e altă discuție) cred că a fost și este esențială. Primele programe ale Reactorului au fost Teen Spirit, Drama 5 și Fresh Start. Programe dezvoltate în jurul intereselor colectivului, în jurul unor nevoi pe care le-am avut și noi în diferite etape ale dezvoltării noastre. Încă de la început, am considerat că Reactorul nu poate și nu trebuie să facă concurență teatrului cu „T”. Pe urmă am crezut mereu că dezvoltăm un proiect pe termen lung, un spațiu cu cheltuieli și venituri transparente, cu respect față de artiști și drepturile lor, pentru noi nu era o variantă producția de spectacole „după autorul x”, de aceea am considerat că e important să investim în dramaturgia contemporană și să găsim formule pentru dezvoltarea ei. Drama 5 a apărut ca ceva firesc, necesar dramaturgelor și dramaturgilor care caută să își vadă textele montate, iar numărul mare de înscrieri la fiecare ediție demonstrază că nevoia e una reală.

Cred că nevoia încă există, lucrurile cred că stau mai bine în acest moment, cred că dramaturgia contemporană românească este tot mai prezentă pe scenele din România, asta mă bucură mult și într-un fel sunt convins că și programul nostru a contribuit la asta. Pe de altă parte cred că e un drum lung, nicio schimbare reală nu se produce peste noapte.

Cred că proiectul a avut și are un impact pozitiv atât pentru dramaturgia românească cât și pentru profesionalizarea unor oameni interesați de scris, mulți dintre rezidenții acestui program și-au continuat ulterior studiile, au început să lucreze tot mai mult în teatre. M-aș feri să dau nume, dar cred că sunt câțiva oameni care au avut parte de o schimbare în viața lor după această rezidență.

În cifre practice, au rezultat treizeci și una de piese de teatru noi, șase dintre ele fiind montate la Reactor în cadrul proiectului și o alta în afara lui. Alte texte rezultate din rezidență au fost montate la Teatrul Național din Târgu Mureș, la Apollo 111 în București, la Teatrul de Nord din Satu Mare, la Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu. Piesele fiecărei ediții au fost publicate într-un volum colectiv de către Editura Liternet și pot fi citite online pe site-ul www.liternet.ro. Proiectul continuă prin promovarea tuturor textelor către instituții și alte persoane interesate din domeniul teatrului.

În acest moment al vieții, caut și îmi doresc foarte mult colaborări solide cu instituțiile publice, cred că un astfel de program ar putea crește într-un parteneriat cu câteva teatre de stat. Am putea face o nebunie de program dacă am reuși să punem cap la cap mai multe resurse, cred că e posibil. Altfel, sigur, continuitatea este cel mai important lucru.