#filtruoana: Când acasă e la Reactor

#filtruoana: Când acasă e la Reactor

În această stagiune puteți urmări pe profilul nostru de Instagram cum arată Reactorul prin filtrul oamenilor care însuflețesc acest loc.

În aprilie ne puteți vedea prin ochii Oanei Mardare, actriță, membru fondator și vecină cu Reactorul. O lăsăm pe ea să vă zică povestea bunei vecinătăți și vă invităm să îi urmăriți postările de pe Insta, cu hashtagul #filtruoana.


Prima oară când am primit cheia de la casa în care locuiesc acum, care e chiar pe strada Petőfi Sándor nr 4 în curte cu Reactorul, era martie 2014 și ne pregăteam să deschidem Reactorul cu un eveniment de 24 de ore. Proprietarii ne-au lăsat să folosim casa pentru un fel de cabină a artiștilor. Un fel de „casa bunicilor”-cabină. Nu știu de câți ani nu mai intrase cineva în casă, dar arăta ca și când e duminică și bunicii tocmai au plecat la biserică, dar urmează să se întoarcă pe la amiază. În cămară mai erau borcane cu dulceață. Dulapurile erau pline cu tacâmuri, veselă, poze vechi, lenjerie de pat, îmbrăcăminte. Cu tablouri pe pereți. Cu mileuri pe mese. Și nici nu era mult praf. În camera în care e acum bucătăria, vreo 15 elevi de la coregrafie se schimbau în costumele albe în care urmau să danseze la deschiderea Reactorului. Altceva nu îmi amintesc. Imaginea asta și faptul că mi se părea un pic sinistru să stau prea mult acolo.

În lunile următoare, tot făcând naveta Florești-Reactor-Florești, ne-am dat seama că e cazul să ne mutăm în Cluj, iar senzația că trebuie să fim mereu pe fază făcea ca mutatul în „casa bunicilor” să pară o idee bună.

În mai 2014, parcă chiar de 1 mai, Doru văruia în culoarea levănțicăi pereții cafenii cu modele din dormitor.

În primii ani de Reactor, în loc de Pasta Nostra era o florărie. „Alecsandra”. Erau oameni simpatici, dar la un moment dat au avut o problemă cu ușa aia de la Reactor care duce înspre baie și ne-au blocat accesul. Așa că publicul trebuia să folosească baia din casă. Doar baia. Nu și cosmeticele mele.

Tot în perioada aia, Mowgli a montat un zăvor la ușa din baie. Mulțumesc, Mowgli.

În 2016 parcă, de ziua mea, pentru că eram tristă că nu am un colț al meu, Doru a montat un hamac în dormitor. L-a ajutat Mihai Nuțu. Mulțumesc, Mihai.

Până în 2017 când am renovat demisolul, biroul și camera de oaspeți erau în bucătărie. Acolo am făcut primele deconturi, ședințe, interviuri, repetiții, un performance… A, și Marius Costache a locuit în bucătărie cât timp lucra la Micul Prinț și noapte cosea costumele. A, și Cristi Ban a locuit acolo de mai multe ori , cât a lucrat la Sub Reflector. A, și cușca lui Relu era acolo. A, și am făcut o ședință foto pentru calendar cu Adi Bulboacă. Cu asta am poză.

Din 2017 biroul s-a mutat jos în birou și camera de oaspeți s-a mutat jos în camera de oaspeți și țin minte că Petro a întrebat atunci „Păi și acum ce o să fie în bucătărie?”

Acum treburile nu mai sunt atât de amestecate.

Am scos treptat toate lucrurile bunicilor și toată mobila veche, am schimbat ușa de la intrare prin care bătea vântul, am pus parchet din banii de la nuntă și la un moment dat, cât timp eram într-o deplasare la București, Doru a văruit casa și pe exterior. Cred că era și Leta acolo. În orice caz, mulțumesc, Leta.

Acum e acasă, deși încerc să nu mă atașez de proprietățile în chirie. E acasă cât să trăim normal ca oamenii. Chiar dacă uneori mai intră câte un străin să întrebe dacă aici se vând biletele la Love me tinder.

E cât de acasă poate fi atunci când locuiești în curtea unui teatru și când te uiți pe geam și în loc să vezi oameni care plimbă câinele sau mașini sau copaci, vezi duba care se încarcă sau se descarcă, vezi artiști care vin la repetiții sau stau în pauză, vezi spectatori mari sau mici care vin sau pleacă. Vezi pe geam lumea în care trebuie să intri cu 10 secunde înainte de a intra în ea. Ca atunci când stai în culise și aștepți să îți vină rândul, și cumva pe jumătate ești deja acolo expus, pe jumătate încă te pregătești.