Fresh Start: nu avem nimic de pierdut, în schimb câștigurile pot fi surprinzătoare

Fresh Start: nu avem nimic de pierdut, în schimb câștigurile pot fi surprinzătoare

Până pe 20 aprilie, așteptăm aplicațiile tinerilor absolvenți din toata țara pentru rezidența Fresh Start, care a ajuns anul acesta la a VII-a ediție. Alături de rezidența Drama 5, Fresh Start reprezintă unul dintre proiectele noastre cele mai longevive și ne dorim ca această experiență să fie una cât mai hrănitoare pentru participanți. Pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă în această rezidență, am stat de vorbă cu oamenii care mentorează participanții: Ferenc Sinkó, Petro Ionescu și Oana Mardare.


Dragă Fero, Fresh Start a ajuns la ediția a VII-a. Ai fost mentor de la ediția I, deși formatul rezidenței s-a ajustat de la an la an. Care e rolul tău în cadrul rezidenței? Ce a rămas constant în întâlnirea ta cu rezidenții? Ce s-a schimbat?

Fero: Da, într-adevăr, am privilegiul de a face parte din acest proiect extraordinar încă de la debutul său. E un privilegiu pentru că am ocazia să fac ceea ce-mi place cel mai mult într-un proces teatral artistic și anume să urmăresc prima etapă a acestui drum când oameni / artiști cu diferite background-uri se întâlnesc pentru prima oară în formula asta și încep să se descopere unii pe alții. Primele gânduri, primele impresii, așteptări, reacții, primele idei.

Structural s-au schimbat multe de la prima ediție, dar energiile primei întâlniri face to face sunt identice. Printre principalele scopuri în întâlnirile mele cu grupul este demontarea așteptărilor cu care ajung în spațiu și conștientizarea acestei extraordinare oportunități de a lucra într-un cadru safe, fără acea presiune bine cunoscută a produsului finit. Să realizeze că suntem aici în primul rând să ne antrenăm curiozitatea față de ceilalți și prin această curiozitate să-i facem pe ceilalți să fie curioși de noi. Să găsim modalități de conviețuire în acest proces – de multe ori anevoios, de creație colectivă.

Rezidența Fresh Start își propune să creeze un cadru safe pentru a experimenta noi practici artistice și a explora limbaje teatrale diferite. Vrem să încurajăm artiștii tineri să abordeze astfel de direcții pe viitor sau să fie deschiși la moduri diferite de lucru mai departe în carierele lor. Ce înseamnă pentru tine teatru performativ?

Fero: Pentru mine performativitate înseamnă puterea de a lucra cu vulnerabilitatea proprie. Pentru asta e nevoie de un cadru un spațiu protejat unde te poți lăsa descoperit, unde poți să fii sincer, unde poți să ai idei ca pe parcurs să găsești ambalajul perfect cu care poți să aduci asta în fața publicului.

Dragă Petro, te-ai alăturat rezidenței ca mentor din anul 2020. Care e rolul tău în cadrul rezidenței? Ce a rămas constant în întâlnirea ta cu rezidenții. Ce s-a schimbat?

Petro: Experiența mea cu Fresh Start a început în 2018, când am încercat intuitiv să mai ajut echipa care lucra atunci cu un feedback, cu niște discuții și mi-am dat seama că zona asta pedagogică e ceva ce mă interesează foarte mult: însoțirea unui proces de lucru și de descoperire a unor unelte de creație colectivă. În 2019, nu am primit finanțare pentru proiect, iar în 2020, în plină pandemie, m-am alăturat ca mentor, deși e un cuvânt care nu îmi place. Rolul meu este să introduc rezidenții în zona de teatru devised și să le ofer noțiuni teoretice, dar și exerciții practice pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba într-o creație pe orizontală. În același timp, încerc să îi familiarizez cu elementele de performativitate, iar pentru asta ne uităm la anumite spectacole pe care le dezbatem și apoi lucrăm împreună niște momente/improvizații performative. E un fel de laborator de o săptămână, destul de intens, în care încerc să coagulez echipa proaspăt formată și să ofer bazele unui limbaj comun pe care să îl poată accesa cu ușurință în momentul în care încep să creeze singuri/singure. Ce e constant în întâlnirile mele cu rezidenții e felul în care stabilim regulile colectivului (de obicei, cu asta încep din prima zi) și cum asta ghidează un parcurs al întregii perioade, un fel de responsabilizare a fiecăruia legat de ceea ce poate aduce în acest proces. Iar ceea ce îmi mai doresc să fie constant e să simtă că primesc susținere și încredere din partea mea și a lui Fero, că suntem acolo să îi ajutăm și să îi încurajăm în ceea ce fac.

Nu știu să zic ce s-a schimbat, dar cu siguranță mi-am tot șlefuit modulul ăsta de lucru și văd, pe măsură ce mai trece o ediție, că sunt lucruri la care am renunțat sau pe care le-am prelucrat sau de care m-am plictisit și le reinventez. Faptul că interacționez mereu cu o altă generație, cu dinamica altei echipe, mă obligă și pe mine să fiu atentă de fiecare dată la alte detalii, să mă adaptez nevoilor lor sau să fiu mai aproape de interesele lor. E ceva ce mă ține în priză, într-un mod foarte bun și creativ.

Cât de familiară, de bine înțeleasă și de asimilată este practica devised în România?

Petro: Mereu le zic asta rezidenților: practica devised e mereu altfel în funcție de cine o abordează și cât alege să preia de acolo. Sunt niște principii de bază, evident, dar ele pot servi și unui mod de lucru mai ierarhic. Iar a doua informație importantă pe care o pasez e că nu poți face devised dacă nu există o experiență mai consistentă de lucru împreună în același colectiv. Eu cred că oamenii au nevoie să se cunoască mai bine între ei pentru a putea face spectacole pe metoda asta, să vadă dacă într-adevăr rezonează, iar asta cere timp.

Dacă mă uit la cum arată lucrurile în România, am observat exact această diversitate, în care unele colective artistice folosesc metodele de teatru devised diferit: funcțiile sunt păstrate sau nu, parțial e devised la nivel de concept și text, creația e semnată colectiv sau nu, etc. Cred că încă nu avem o cultură a teatrului devised în România, pentru că nu avem o companie care să zică asumat că lucrează doar așa, cum se întâmplă prin alte părți. Dar informațiile circulă, văd de la o generație la alta cum oamenii sunt tot mai bine informați sau care zic că deja au testat practica devised, ceea ce mă bucură. Când am intrat eu în contact cu genul ăsta de teatru, a fost un moment super relevant pentru mine, pentru că am descoperit că pot face teatru și altfel și că în sfârșit mi-am găsit zona. Sper ca genul ăsta de descoperire să fie valabilă și pentru cei/cele care vin la Fresh Start. Măcar pentru o parte.

Oana, care e contribuția ta în cadrul rezidenței de anul acesta și de ce a apărut rolul tău în proiect?

Oana: Dincolo de experiența de învățare legată de crearea unui spectacolul pornind de la echipă, rezidența presupune o parte practică și pragmatică de producție a acestui spectacol, fără a pune o presiune pe asta. E perfect ok dacă acest experiment de două luni nu se finalizează cu o producție de sine stătătoare, dar dacă spectacolul creat dorește să fie păstrat de echipă pentru viitoare reprezentații, atunci e de mare ajutor ca cineva din echipă să poate organiza cumva această muncă.

Până acum, am încercat ca prin Reactor să urmărim în ce mod putem ajuta viața acestei producții după prezentarea de la finalul rezidenței, dar de anul acesta vom încuraja echipa să își asume această responsabilitate.

Persoana care va avea rolul de manager în cadrul rezidenței va fi orientată în această direcție, fără a exclude responsabilizarea colectivului pe partea asta. Lucrând în independent, e important ca toată echipa să aibă o imagine cât mai realistă asupra felului în care funcționează acest sector și munca pe care o prespune menținerea unui spectacol activ.

Cum vedeți impactul pe care îl are experiența Fresh Start dincolo de cadrul rezidenței, în traseele artiștilor rezidenți? Ce vedeți că se întâmplă dincolo de rezidențe, între rezidențe, de la an la an?

Petro: Cred că în ultimii ani rezidența Fresh Start a avut un impact tot mai mare. Asta se vede și în numărul de aplicații și în interesul oamenilor de a ajunge aici, cum umblă vorba de la o generație la alta, pentru că se crează un fel de aură în jurul acestei rezidențe, se nasc așteptări. Dincolo de asta, urmărim mereu traseul spectacolelor produse în Fresh Start și căutăm să le găsim contextele potrivite în care să continue să se joace: deplasări la București, festivaluri pentru tineri absolvenți sau debutanți, proiecte specifice etc. Văd că artiștii și artistele care au fost în rezidența noastră continuă să profeseze, să fie angajați imediat după, să primească premii, să aibă proiecte importante. Inclusiv noi, la Reactor, căutăm să menținem legătura și deja avem câțiva oameni care inițial au fost la Fresh Start și cu care continuăm să colaborăm. Văd și cum relațiile formate aici îi încurajează pe alții să mai lucreze împreună sau le dă curaj să experimenteze. Cadrele astea în care tinerii absolvenți din diferite școli din România au ocazia să se cunoască între ei, să împărtășească idei, mi se par foarte necesare. Mă bucur că nu doar Reactor investește în asta și că există Gala Hop, TNT la Craiova, festivalul D-butan-T de la Sfântu Gheorghe și altele. Teatrul, ca practică și comunitate, va arăta în viitor cam cum ne ocupăm noi să se consolideze/solidarizeze generația foarte tânără de acum.

Fero: Cred că experiența Fresh Start lasă urme în acești tineri. Chiar la început de carieră primesc o perspectivă inedită de a gândi despre meseria lor, pe care o pot integra direct sau indirect în abordările lor ulterioare. Pentru mine fiecare ediție a fost un re-fresh start personal, care m-a ajutat să pot să țin pasul cu generațiile noi, să mă conectez la viitor. Discursul meu începe întotdeauna cu: nu avem nimic de pierdut, în schimb câștigurile pot fi surprinzătoare.


Așteptăm aplicațiile voastre până în 20 aprilie. Mai multe detalii despre cum puteți aplica, AICI