În octombrie avem focusul pe Drama 5

În octombrie avem focusul pe Drama 5

Luna octombrie este Luna Drama 5 la Reactor. Rezidența de scriere dramatică Drama 5, aflată anul acesta la a șasea ediție, este un important program al spațiului Reactor, care a produs din 2016 până în prezent 32 de piese noi de teatru, 6 spectacole, 5 volume online (cu al șaselea plănuit să apară toamna aceasta) și 27 de spectacole-lectură. Piesele scrise în cadrul Drama 5 au fost montate și premiate în numeroase alte teatre din țară.

După ce în timpul verii la Reactor s-a desfășurat rezidența de scriere, urmează prezentarea publică a pieselor scrise în cadrul acesteia, prin spectacole lectură. Primul spectacol-lectură va avea loc în data de 30 septembrie de la ora 19, la Reactor, iar următoarele sunt programate în 7, 14 și 28 octombrie. Toate lecturile vor fi urmate de discuții cu publicul.

În 29 octombrie va avea loc premiera spectacolului Ale mele de Mădălina Stoica, în regia lui Raul Coldea. Textul a fost scris în cadrul ediției din acest an a Drama 5 și ales de regizorul invitat pentru a montat și inclus în repertoriul Reactor.

Programul va fi completat de prezentarea în online a celorlalte producții realizate în cadrul programului Drama 5: Proteine fluorescente, Detașat, Micul nostru centenar, Totul e bine când se termină și Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois.


PROGRAM ÎN SALĂ: 

30 septembrie, ora 19

SCENE DIN VIAȚA FAMILIEI STUCK

de Oana Hodade
Cu: Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Doru Vatavului
Regia: Oana Hodade

„Scene din viața familiei Stuck” pornește de la o arhivă de fotografii găsită la piața de vechituri. Sunt fotografii de familie, surprinse de-a lungul anilor. Trecând de avalanșa de emoții contradictorii care vin la întâlnirea cu un astfel de obiect – o bătălie constantă între curiozitate și distanță etică – zecile de imagini lasă loc de infinite proiecții personale legate de conceptul de familie. Persoanelor din imagini le-am atribuit nume și identități imaginate și le-am inventat o viață posibilă. E un joc al subiectivităților, un caleidoscop al memoriei. Și cine poate ști cât de aproape e această realitate imaginată de cea reală? Pot ele să coexiste, fără să se anuleze reciproc? „Scene din viața familiei Stuck” vorbește și despre întâlniri aleatorii care prind însemnătate și scene cotidiene scoase din anonimat.

7 octombrie, ora 19

SCHELETUL DE PASĂRE

de Iulia Enkelana
Cu: Cătălin Filip, Alina Mișoc, Adonis Tanța
Regia: Ioana Toloargă

Ajuns la bătrânețe, ca și cum ar încerca să se convingă că el a trăit-o, David își amintește revelația conștientizării morții, în copilărie, când s-a atașat în mod straniu de un schelet de pasăre găsit de părinții lui în spatele unui dulap. Treptat, săpând tot mai adânc în memorie, David ajunge într-o zonă de „mijloc”, în care s-au amestecat trecutul, prezentul, amintirile, reflecțiile și lucrurile la care nu vom avea acces niciodată: trăirile intime ale părinților și timpul dinaintea existenței noastre.

14 octombrie, ora 19

MONȘTRI

de Andrei Ursu
Cu: Cătălin Filip, Doru Taloș, Adonis Tanța
Regia: Petro Ionescu

MONŞTRI e povestea a 3 bărbaţi.
3 bărbaţi care au pierdut ceva pe drum.
Bărbaţii ăştia 3 consideră că ştiu cine sînt.
Consideră că ştiu ce fac.
Pentru că bărbaţii, nu-i aşa, consideră că au întotdeauna dreptate.
Mai ales cînd sînt între ei.
Cînd nu-i vede nimeni
Cînd, la o masă, într-o bucătărie, undeva, cîndva, la o oră anume, după ce au consumat suficient curaj lichid, pot începe, fără jenă, să vorbească despre sentimente şi oameni.
Despre dezamăgiri.
Trădări.
Ură.
Iubire.
Furie.
Despre oameni.
Oameni care nu mai sînt.
Oameni care au plecat.
Şi despre starea lumii lăsată în urmă după trecere.
Despre oamenii rămaşi, care trebuie să trăiască în lumea de acum.
Oameni care nu înţeleg ce se întîmplă.
Care încep să simtă ceea ce teoretic n-ar trebui simţit, pentru că.
Sentimente pe care oamenii rămaşi în urmă le mimează perfect.
Dar a căror utilitate pragmatică nu au înţeles-o niciodată.
Pentru că bărbaţii sînt mai denşi.
Pentru că bărbaţii nu au sentimente. Nu au timp de emoţii, empatie sau iubire.
Pentru că bărbaţii nu plîng.
Monştrii nu plîng.
Deşi mimează perfect actul.
Iar soarele, din lipsă de ceva mai bun de făcut, răsare şi în ziua ce vine după.
Doar pentru că..

28 octombrie

DISCO REGRET

De Doru Vatavului
Cu: Cătălin Filip, Doru Taloș, Oana Mardare
Regia: Doru Vatavului

Un regizor proaspăt divorțat, deprimat și falit, e nevoit să se întoarcă în casa părinților și ajunge să facă un film în care aceștia reconstituie scene trăite în tinerețea lor din anii 90. După eșecul căsniciei fiului, filmul pe care încearcă să-l facă e modul lui de a chestiona cum poate să reziste o relație. Sub autoritatea camerei de filmat, versiunile părinților încep să se bată cap în cap – cu elemente mărunte, ca melodia pe care au dansat prima oară, sau mai puțin mărunte, ca Marea Dragoste a Maică-tii care, ai ghicit, n-am fost eu – cum zice Tatăl. Acest al treilea personaj din film ajunge să fie jucat de fiu și dinamicile din familie încep să se complice. Povestea devine una dublă: viața care a fost versus viața care ar fi putut fi. Pe marginea ei, fiul își disecă propria pierdere, straniu de asemănătoare cu cea scoasă la suprafață din tinerețea părinților lui.

24 și 25 octombrie, ora 20

AVANPREMIERĂ ȘI PREMIERĂ

ALE MELE

de: Mădălina Stoica
regia: Raul Coldea
cu: Cătălin Filip, Raluca Mara, Alina Mișoc, Doru Taloș, Tavi Voina
scenografia: Alexandra Budianu
coregrafia: Sergiu Diță
ilustrația muzicală: Raul Coldea
asistență regie: Dominik Mario Iabloncic, Robert Kocsis

Ale mele e o piesă despre doi frați care trec prin moartea mamei. În același timp, e un text despre doi adulți, despre traume din copilărie, despre izolare, codependență și maturizare forțată. Iar la finalul zilei, este o poveste despre intimitate în care am încercat să răspund la întrebarea de ce rămânem?


PROGRAM ONLINE:

 

10 octombrie, ora 20:00

PROTEINE FLUORESCENTE

De Alexandra Pâzgu
Regia: Leta Popescu
Cu: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Mardare, Doru Taloș
Sound: Mihai Moș
Asistent regie: Radu Lărgeanu
Regia: Leta Popescu

Proteine fluorescente este o propunere scenică, un eseu performativ pe tema orașului, a tânărului care trăiește în oraș, a întâlnirii dintre structurile citadine și uman în România. Un spectacol care te poartă din Piața Mărăști până pe vârful unei clădiri înalte din Japonia, timp în care îți povestește despre cai fosforescenți și iubirile de pe Sena, despre amintiri cu o revistă Popcorn și despre cafeaua din Sisters.

13 octombrie, ora 20

DETAȘAT

De Alexandra Voivozeanu

Regia și scenografia: Cristian Ban
Grafică: Radu Bogdan
Cu: Alexandra Caras, Cătălin Filip, Lucia Mărneanu

Detașat vorbește despre muncitorii români din Germania, despre cum este să fii departe de casă într-o țară străină unde nici limba, nici angajatorii, nici legea nu sunt de partea ta. Principalele personaje sunt o femeie angajată într-un abator german și samsarul care i-a intermediat angajarea.

17 octombrie, ora 20

MICUL NOSTRU CENTENAR

De Maria Manolescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
Cu: Alexandra Caras, Paula Rotar, Paul Socol, Doru Taloș, Adonis Tanța

La fel ca România Mare, Anuța împlinește 100 de ani. Familia reunită încearcă să-i aducă un omagiu, numai că vechile lor conflicte se întețesc și mai tare. Prins între vocile dezbinate și discursurile paralele din jurul lui, Toma, strănepotul, încearcă să găsească un sens.

21 octombrie, ora 20

TOTUL E BINE CÂND SE TERMINĂ

De Andreea Tănase

Regia: Radu Nica
Scenografia și conceptul video: Mihai Păcurar
Mișcare scenică: Oana Mureșan
Cu: Paula Rotar, Paul Socol

Ne temem, ne ascundem și ne prezentăm într-un fel în fața celorlalți. În același timp, ne dorim să fim înțeleși, acceptați și iubiți exact așa cum suntem noi cu adevărat. Relația de cuplu creează un context intim care lasă adevărul să iasă la suprafață. Când apare o situație extremă, ne dăm voie să fim vulnerabili?

Spectacolul te invită în universul intim al vieții de cuplu, unde doi oameni sărbătoresc cea mai importantă zi din viața lor. El iubește berea și câinii, ea e alergică, dar amândoi preferă whiskey-ul. Te așteaptă cu ușile larg deschise și te provoacă să fii deschis la orice.

Evenimentele fac parte din proiectul „Reactor 2021. Proiecții despre viitor”, co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

_______________________________________________

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.