Începe Focus: Postuman. Abordări performative

Începe Focus: Postuman. Abordări performative

În septembrie, la Reactor se vorbește despre viitor

Între 17 și 30 septembrie, la Reactor are loc Focus: Postuman. Abordări performative, o serie de evenimente ce urmăresc să prezinte, din perspective și prin metode diverse, influența curentului postumanist asupra artelor spectacolului, precum și să inițieze o discuție cu publicul despre impactul și receptarea acestor influențe.

Evenimentele au loc în cadrul programului „Postuman. Abordări performative”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Focus: Postuman. Abordări performative este cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca prin proiectul „Reactor 2021. Proiecții despre viitor”.


PROGRAM:

16-30 septembrie – Framework: Postuman

atelier de gândire critică

Mediator: Raul Coldea

Vom vedea împreună evenimentele din program și ne vom întâlni pentru a discuta despre ele alături de membri ai echipelor artistice și de membri ai board-ului Reactor. Atelierul este deschis publicului Reactor, studenților și profesioniștilor în domeniu. Întâlnirile vor avea loc la Reactor, în perioada 16-30 septembrie.

Locurile la atelier sunt limitate. Vor avea prioritate persoanele care participă la cât mai multe dintre vizionări și întâlniri.

Înscrierile se fac până în 14 septembrie, prin completarea următorului formular: https://forms.gle/RgHvkh7bU3gRUghH9

17 septembrie, ora 20:00 – Postumanism și arte performative – un plus de spaimă, un minim de speranță

dezbatere online

Moderatoare: Ioana Hogman

Invitați: Alexandru Berceanu, Rodica Mocanu, Mihai Păcurar, Ștefan Pârlog, Cristina Rusiecki și Doru Taloș.

Stagiunea precedentă am speculat viitorul dintr-un prezent incert prin filtrul postumanismului. Am avut workshopuri, spectacole și instalații care ne-au mediat această întâlnire incomodă și ne-au imersat în spații incitante, în care teatrul nu mai este doar teatru, ci o întâlnire între științe și alte arte. 

Deși încă ne simțim la începutul acestui demers, marcăm această etapă printr-un dialog care explorează dinamicile acestei întâlniri și ia, totodată, pulsul timpului prezent, având mereu în spate presiunea lui „încotro?”.

18 septembrie, ora 19:00 – HIDDEN PERSPECTIVES

Tur realitate augmentată

Creat de Alexa Băcanu, Andrei Boar, Andreea Mircea, Alexandru Nagy

Performeri: Oana Mardare, Andreea Mircea, Alexandru Nagy, Anna Zhu, Lucian Teodor Rus

Într-un viitor îndepărtat, rasa umană a evoluat în două direcții opuse: o parte din populație a decis să-și minimalizeze impactul asupra planetei reducându-și la propriu dimensiunea, în timp ce alții, mult mai puțini, au continuat să se augmenteze într-o încercare de a deveni mai mari, mai puternici, mai frumoși. Căutați-i prin spațiul Reactor și vă vor spune povestea lor!

Vă încurajăm să vă aduceți și să vă folosiți căștile. Instalația va rămâne în spațiul Reactor până la sfârșitul lunii septembrie.

18 septembrie, ora 20:00 – EXEUNT

Proiecție specială a spectacolului, urmată de discuție cu artiștii

Spectacol online conceput și creat colectiv în aprilie-mai 2020

Regie: Bobi Pricop

Texte: Lavinia Braniște

Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanța

Video: Dan Basu

Muzică: Eduard Gabia

Programare și suport tehnic: Mizdan

Șase oameni așteaptă de mult timp, în locuințele lor, un viitor în care se vor putea întâlni și vor fi împreună. Singurătatea se adâncește și scoate la iveală nostalgii, anxietăți, frici. Însingurarea îi forțează să descopere noi moduri de exprimare, la care apoi vor fi nevoiți să renunțe.

Exeunt (lat. exeo – ei/ele ies, folosit frecvent ca indicație pentru ieșirea din scenă a unui grup de actori) va fi pentru ei ieșirea din intimitate. Drumul către un viitor împreună e o redescoperire a lumii, o călătorie de la o minte prăbușită în sine la o minte colectivă, un traseu la capătul căruia, într-un spațiu comun, componentele unui același organism se vor lega, rând pe rând, una de cealaltă.

19 și 25 septembrie, ora 20:00 – INTERIOR-LUMINĂ

Spectacol

Concept și regie: Mihai Păcurar

Dramaturgie: Ioana Hogman

Texte de: Oana Hodade, Ioana Hogman, Oana Mardare, Mihai Păcurar, Doru Taloș, Adonis Tanța

Sunet: Oana Hodade

Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș, Adonis Tanța

De câte ori te-ai bălăcit zile în șir în propriul noroi emoțional pentru că asta s-a simțit mai just decât încercările de redresare? De câte ori aceste încercări au părut că duc în jos și tot în jos, indiferent de direcția optimistă și intențiile tale auto-salvatoare? De câte ori a părut că toată lumea este mai adaptată vieții pe Terra decât ești tu?

Patru performeri au fost comisionați de un regizor să facă un spectacol pe tema crizei identitare și a depresiei care o urmează, dar e neclar cât de departe ar trebui să meargă. S-ar putea să o dea în bară, s-ar putea să nu își mai revină deloc. Dar există metode și metode de a face față situației: sesiuni de mindfulness, incursiuni dezolante în trecut, abandonare și altele.

28 septembrie, ora 19:00 – 2001: O odisee spațială

Proiecție de film la CINEMA ARTA

Regia: Stanley Kubrick

Când un monolit negru este descoperit sub suprafața Lunii, devine evident că a fost îngropat intenționat de către o inteligență extraterestră. Curând oamenii de știință îi identifică punctul de origine, planeta Jupiter, iar o echipă de cercetători este trimisă în expediție pentru a o cerceta. Cercetătorul David Bowman descoperă greșeli în sistemul de comunicații al navei expediției și află mai multe decât și-ar fi dorit să știe.

30 septembrie, ora 19:00 – ROBOLOVE

Proiecție de film la CINEMA ARTA

Regia: Maria Arlamovsky

ROBOLOVE reflectează asupra strategiilor folosite de femeile și bărbații implicații în crearea roboților androizi. Roboți care poate într-o zi vor extinde corpul uman și viața umană. Din multiple perspective se construiește o imagine a imensei complexități a acestui subiect. Printre invitați se numără guru-ul în robotică, Hiroshi Ishiguro, specialista în transumanism, Natasha Vita More, și mulți alții. În timp ce diferențele dintre oameni și androizi se diminuează treptat, tensiunea dintre tehnologie și responsabilitate socială crește odată cu viziunile utopiste. Din acest mozaic reiese o ambivalență care pune în discuție tehnologiile viitorului, dar cu multă dragoste pentru cei care îndrăznesc să creeze aceste noi mașini ce încearcă să ne oglindească umanitatea.