Open call: Atelier de practici microperformative

Open call: Atelier de practici microperformative

Între 26-29 august, Reactor în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj-Napoca organizează un atelier de practici microperformative coordonat de Lucie Strecker, artistă și cercetătoare în domeniul artelor performative și a artelor hibride, și de Jens Hauser, specialist în studii media, cu focus pe interacțiunea dintre artă și tehnologie.

Atelierul este dedicat practicienilor în artele performative care au un interes de a aprofunda noi direcții de creație și cercetare, în special în zona microperformativității. Microperformativitatea este un concept recent, care se referă la destabilizarea scării de valori umane prin intermediul entităților microscopice, utilizate în acțiuni estetice.

Atelierul este gratuit și va avea loc online, în limba engleză, cu un număr limitat de participanți.

Pentru participare, vă rugăm să trimiteți pe adresa spatiureactor@gmail.com un email cu titlul „Înscriere workshop”, care va cuprinde CV-ul dvs. și o scurtă motivație care să vă explice interesul de a participa la acest atelier.

Dată limită pentru înscrieri: 14 august.

Numele participanților vor fi anunțate în data de 17 august.

DEUTSCH

Vom 26. bis zum 29. August organisiert Reactor in Partnerschaft mit dem Deutschen Kulturzentrum Klausenburg einen Workshop für performative Ausdrucksformen koordiniert von Lucie Strecker, einer Künstlerin und Forscherin im Bereich der performativen und hybriden Künste, und Jens Hauser, einem Medienwissenschaftler, der sich auf die Interaktion von Kunst und Technologie spezialisiert.

Der Workshop richtet sich an performative Künstler, die sich für neue Formen des Schaffens und Forschens interessieren – insbesondere im Bereich der Mikroperformativität. Mikroperformativität ist ein zeitgenössisches Konzept, das die Destabilisierung menschlicher Skalen durch mikroskopische Lebensformen auf ästhetische Weise greifbar macht.

Der Workshop wird kostenfrei angeboten und online stattfinden; die Teilnehmerzahl ist limitiert. Die Teilnahmebewerbung erfolgt via eMail mit dem Betreff „Workshop entry“ an die Adresse spatiureactor@gmail.com. Bitte füge deinen CV und ein kurzes Motivationsschreiben bei, warum du an dem Workshop teilnehmen möchtest.

Bewerbungsfrist: 14. August

Die Namen der ausgewählten Teilnehmer werden am 17. August bekanntgegeben.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:

Despre microperformativitate

Conceptul de microperformativitate denotă o tendință actuală atât în practicile artistice performative cât și în teoriile despre performativitate de a destabiliza scara de valoare umană (spațială și temporală) ca areal de referință dominant, și de a pune accentul pe micro-agențiile biologice și tehnologice care, dincolo de corpul uman mezoscopic, fac legătura între invizibilitatea microscopicului și incoprehensibilitatea macroscopicului. Cercetările în domeniul microperformativității redefinesc ceea ce arta, filosofia și tehnoștiințele consideră un „corp”. (Hauser 2006&2014).

Secvențe genetice, „mașinării” celulare, bacterii, ciuperci, viruși, enzime etc. nu mai sunt considerate simple funcții, ci sunt înscenate ca acțiuni estetizate, folosite fie ca reprezentanți identitari, fie în relație cu sisteme tehno-științifice, adresând astfel dinamici contemporane precum mașinalul și organicul. (Salter 2010).

În cadrul acestui atelier vom aduce împreună explorarea dramaturgică și teoretică cu experiențele practice ale participanților. Vom privi cu atenție provocările și oportunitățile „artei performative dincolo de uman”. Studiul „În Microperformativity” care va fi publicat de Jens Hauser și Lucie Strecker în octombrie 2020 în revista internațională Performance Research va servi ca o bogată sursă de discuție.

Desfășurarea atelierului

În timpul atelierului, Jens Hauser va face o introducere a cadrului mai larg al modului în care „biomedialitatea” și „microperformativitatea” relaționează una cu alta. Această introducere va fi urmată de o analiză a unui număr de exemple din acest domeniu, realizată împreună cu Lucie Strecker. Pe aceste baze, participanții vor stabili în mod activ conexiuni cu propriile abordări artistice. Împărțiți în mici grupuri de lucru, aceștia vor dezvolta schițe conceptuale cuprinzând metode de lucru microperformative.

Scopul atelierului este dezvoltarea abordărilor artistice ale participanților în direcția lucrului cu alte organisme non-umane și cu tehnologii de mediere. Rezultatele atelierului pot fi schițe conceptuale, idei de proiecte, asamblări materiale sau material scenic diseminat într-o rundă finală de feedback.

Hauser, Jens (2006) ‘Biotechnology as mediality: Strategies of organic media art’, Performance Research 11: 129–35.

Hauser, Jens (2014) ‘Molekulartheater, Mikroperformativität und Plantamorphisierungen’ (Molecular theatre, Microperformativity and Plantamorphisations) Zürich: Diaphanes, pp. 173–89.

Salter, Chris (2010) Entangled: Technology and the transformation of performance, Cambridge, MA: MIT Press.

Jens Hauser (Paris și Copenhaga) este om de știință în domeniul studiilor media și curator de artă, cu un focus pe interacțiunea dintre artă și tehnologie, trans-gen și estetici hibride. În prezent este cercetător la Medical Museion din cadrul Universității din Copenhaga și coordonator al rețelei (OU)VERT pentru Greenness Studies. În trecut a ocupat o poziție de cercetare post-doctorală la Facultatea de Științe Umane și la Facultatea de Sănătate și Științe Medicale din cadrul Universității din Copenhaga.

Este membru afiliat al Departamentului de Artă, Istorie a Artei și Design de la Universitatea din Michigan, unde co-manageriază programul de rezidențe artistice BRIDGE, membru afiliat la Departamentul de Știința Imaginii la Danube University Krems, profesor invitat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, profesor invitat la Departamentul de Arte și Științe ale Artei la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, și cercetător afiliat la École Polytechnique Paris-Saclay. Hauser a prezidat conferința de la Copenhaga din 2018 a Societății Europene pentru Literatură, Știință și Arte. Ca parte din teza sa doctorală la Universitatea Ruhr din Bochum a dezvoltat teoria estetică și epistemologică a biomedialității, la intersecția dintre studii media, istoria artei și epistemologiei, și deține de asemenea o diplomă în jurnalism științific și tehnologic de la Universitatea François Rabelais in Tours. Începând cu 2003 a curatoriat aproximativ 30 de expoziții și proiecte performative internaționale.

Lucie Strecker lucrează ca artistă și cercetătoare în domeniul artei performative și a artei hibride. Este membră a Universității de Arte din Berlin și deține o poziție postdoctorală la departamentul de Artă și Știință de la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, coordonând proiectul FWF Elise Richter PEEK “The Performative Biofact”. Între 2010-2018 a fost asociată a programului Artă și Știință din cadrul Universității Medicale din Viena, împreună cu Klaus Spiess. Performance-urile și instalațiile sale au fost prezentate printre altele la Tanzquartier Vienna, the House of World Cultures, Berlin, the Beall Center for Art and Technology, Irvine, the Museum of Natural Science, Viena, the Onassis Cultural Center, Atena, the Bemis Center for Contemporary Art, Omaha and the 21er Haus, Viena. A primit Premiul ZIM Performing Prize și Mențiunea Onorifică Prix Ars Electronica. A scris despre munca sa în reviste științifice precum Performance Research, The Lancet, Leonardo și a publicat la editura Diaphanes, lucrând ca profesor și lector la Universitatea de Artă din Berlin, Unoversitatea Medicală din Viena, Universitatea Victoria din Wellington, Centrul Intra-Universitar pentru Dans din Berlin și Universitatea din California, Los Angeles. Din 2019 este lector la Free University of Bozen-Bolzano for Experience Design and Performance și este Artist Senior la Universitatea de Arte Aplicate din cadrul “Angewandte Performance Laboratory”, Viena.


Eveniment organizat în cadrul programului „Postuman. Abordări performative”, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.