Au început înscrierile la Fresh Start - ediția a VI-a!

Au început înscrierile la Fresh Start - ediția a VI-a!

Căutăm artiste și artiști tineri dispuși și interesați să experimenteze, să cerceteze, să lucreze în echipă și care vor să afle mai multe despre producția de spectacol într-un mediu independent!

Fresh Start. Ediția a VI-a își propune să inițieze 8 proaspăt absolvenți de facultăți vocaționale (actorie, regie, dramaturgie, scenografie, coregrafie, muzică) în producția unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised și în regim independent, precum și să le ofere noțiuni de bază despre management și coordonare de proiecte în mediul independent, prin organizarea unor ateliere de formare profesională. 

Cei 8 rezidenți selectați vor beneficia de îndrumarea unor artiști cu experiență de lucru pe diferite metode. Prima parte a rezidenței va fi coordonată de:

● Sinkó Ferenc – actor, lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, cu experiență în coregrafie și performance

● Petro Ionescu – regizoare și dramaturgă, membră a echipei Reactor, cu experiență în teatru devised și metode de cercetare în teatru

Rezidenții vor lucra aplicat alături de Sinkó Ferenc, într-un atelier de acomodare a echipei, în care se vor folosi metode din zona teatrului performativ și dans, urmând apoi o introducere teoretică și practică în teatrul devised realizată de Petro Ionescu. Pe tot parcursul rezidenței, cei 8 participanți vor beneficia de întâlniri constante cu Petro Ionescu, pentru consultanță în dezvoltarea conceptului de spectacol și a structurii dramaturgice.

Programul se extinde în lunile iulie-august, iar pe lângă perioada de producție, include și o perioadă de ateliere de formare profesională, de câte două zile fiecare, susținute de Oana Mardare, Doru Taloș, Alexa Băcanu și Raul Coldea, care urmăresc predarea unor noțiuni teoretice introductive despre managementul companiilor și al spațiilor independente, construcția și managementul de proiect, metode de lucru în creație colectivă. 

Rezidențele se adresează tinerilor absolvenți neangajați în domeniu la maxim 3 ani după absolvire, din cadrul facultăților de profil din țară. Proiectul „Fresh Start” permite depunerea unei aplicații colective, în diferite formule, (ex: regizor-dramaturg sau regizor-coregraf) în cazul în care există un concept comun, acest lucru se va menționa în formularul de înscriere.

Rezidențele vor fi remunerate, iar cazarea participanților din afara orașului Cluj-Napoca va fi asigurată de organizatori.

Pentru a vă înscrie, completați formularul care se poate descărca de aici: Aplicație FRESH START – rezidențe de creație

Aplicațiile se vor trimite pe adresa freshstart.rezidente@gmail.com până în data de 20 aprilie, ora 23:59.

În urma înscrierilor, mentorii, împreună cu coordonatorii de proiect, vor selecta un proiect regizoral, în funcție de care se va alege o echipă mixtă formată dintr-un regizor, un dramaturg, un scenograf, un coregraf, actori și/sau dansatori și muzicieni, pe baza aplicațiilor, cu posibilitatea de a stabili și un interviu (în persoană sau online, după caz) în perioada 21 aprilie-10 mai.

Calendar:

20 aprilie — Data limită pentru înscrieri

21 aprilie – 10 mai — Selectarea participanților

11 mai — Anunțarea participanților

1 iulie – 15 iulie — Prima etapă a rezidenței, asistată de mentori: ateliere practice cu Sinkó Ferenc și Petro Ionescu

16 iulie – 31 august— Susținerea atelierelor de formare profesională, repetiții, întâlniri de lucru cu Petro Ionescu și vizionări

septembrie-octombrie— Prezentarea publică a rezultatului la Cluj și București

Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika, Facultatea de Teatru și Film Cluj Napoca, Universitatea de Arte Târgu-Mureș, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie București, Universitatea de Arte George Enescu din Iași

Afiș: Mihai Păcurar

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.