Platforma Framework a apărut în anul 2017, la inițiativa regizorului și mediatorului cultural Raul Coldea, care a creat această platformă din nevoia de a apropia publicul de practica noastră, de a împărtăşi din interiorul procesului de lucru şi de a înţelege cum ajunge la voi munca din cadrul spaţiului Reactor. Conceptul platformei s-a transformat de-a lungul timpului, concomitent cu alegerea de a ne orienta mereu spre teme actuale, ancorate puternic în contextul socio-politic, dar păstrând necesitatea de a explora forme performative diverse.
De multe ori, căutările noastre artistice, subiectele abordate şi felul în care alegem să le materializăm scenic pot avea nevoie de mai multe pârghii de comunicare. Unul dintre rolurile frameworkului este de a discuta într-un spaţiu colectiv experienţele individuale cu spectacolul, de a redescoperi propria întâlnire cu un eveniment artistic într-o multitudine de experienţe diverse, uneori paradoxale. De asemenea, considerăm că fiecare spectacol pe care îl aducem în faţa publicului este un pretext pentru a genera discuţii ample pe temele propuse. Astfel, conversaţiile framework folosesc conţinutul spectacolului şi ca punct de plecare pentru explorarea acestor teme dincolo de contextul scenic vizionat. Nu în ultimul rând, în anumite sesiuni pot fi propuse exerciții specifice procesului artistic, complementare cadrului de dialog și racordate la dinamica grupului, cu scopul de a potența și diversifica apropierea față de tema discutată.
În lunile martie și aprilie, vă invităm la alte patru sesiuni de acest fel, facilitate de colega noastră Ioana Hogman, dedicate spectacolelor GLIESE 445, PARTEA 1. IUBIREA, VISUL și PUNCTUL NEMO – performance interactiv.
TEME POSIBILE/CUVINTE CHEIE:
GLIESE 445: sfârșitul unei lumi, raportul dintre oameni și tehnologie, amenințările prezentului, felul în care înțelegem munca și plasarea ei în raportul esențial/neesențial, comunicare, grijă, conexiune;
PARTEA 1.IUBIREA: iubirea și politică, memorie și ficțiune, pierdere, izolare și apartenență;
VISUL: abuz și instituție, limite și siguranță, public și privat, solidarizare, mediul universitar;
PUNCTUL NEMO – performance interactiv: comunitate, forme alternative de organizare socială, orizontalizare, convenții de viețuire.
Participarea la framework nu presupune experiența în domeniul artistic de nici un fel și nici un anumit tip de raport față de spectacolul vizionat. Dimpotriva, experiența acestei platforme a dovedit de fiecare dată că diversitatea, atât ca background al participanților, cât și a reacțiilor față de spectacol, este un liant excelent în comunicare.
Singura condiție pentru participarea la framework este de a fi văzut în prealabil o reprezentație a spectacolului pus în discuție.
CALENDAR FRAMEWORK:
GLIESE 445 – 17 martie, ora 19 (reprezentații în 14,15,16)
PARTEA 1. IUBIREA – 27 martie, ora 19 (reprezentație în 26 martie la ZIZ – Art and Social Area)
VISUL – 3 aprilie, ora 19 (reprezentații în 31 martie și 2 aprilie)
PUNCTUL NEMO – performance interactiv – 25 aprilie, ora 19 (reprezentații în 22,23,24 aprilie)
Sesiunile vor avea loc la Reactor de creație și experiment, iar participare la sesiuni este gratuită. Formularul de înscriere pentru sesiunile din luna martie este disponibil aici: https://forms.gle/bttjuw5xmf251ygK7
ATENȚIE! Înscrierea la framework nu presupune automat rezervarea unui loc la spectacol. În cazul participării la framework putem oferi un număr limitat de bilete gratuite pentru fiecare reprezentație. Pentru rezervarea locului este necesară bifarea acestei opțiuni în formular, urmând a fi contactați prin e-mail pentru confirmare și stabilirea datei de vizionare.
Înscrierile sunt deschise până în data de 31 martie pentru VISUL și 20 aprilie pentru PUNCTUL NEMO – performance interactiv.
Detalii adiționale referitoare la sesiunile framework se pot discuta prin email la adresa: ioanadhogman@gmail.com.
Programul spectacolelor, bilete și detalii găsiți pe www.reactor-cluj.com și pe www.fagas.ro
Eveniment în cadrul programului cultural multianual „Perspective”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.