În primele două luni ale anului, Reactor, în parteneriat cu Cinema Arta și Teatrul Maghiar de Stat Cluj, organizează un program artistic complex care urmărește intersecția dintre teatru și film.
Focus: Intersecții este un program artistic axat pe intersecția dintre mijloacele teatrale și cele cinematografice, organizat de Reactor de creație și experiment în parteneriat cu Cinema ARTA și Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Evenimentele se desfășoară în perioada ianuarie-februarie 2023 în 3 spații diferite (Reactor, Cinema ARTA și Teatrul Maghiar de Stat Cluj) și conține spectacole de teatru care folosesc mijloace cinematografice, proiecții de film în care este prezent dialogul dintre teatru și film, discuții cu artiștii din program și cu artiști invitați pe tema acestor intersecții, precum și prezentarea rezultatului atelierului de teatru și film susținut de Radu Jude cu echipa Reactor.
Ne-am întrebat (între noi, cei din echipa de coordonare) care ar fi gândurile din spatele acestui proiect care am vrea să ajungă la public. Au răspuns, într-un scurt dialog, colegele noastre, Alexa Băcanu și Oana Mardare.
În ce context se organizează evenimentele din „Focus: Intersecții”? Care sunt gândurile din spatele proiectului mare cu același nume?
Alexa Băcanu: Focusul face parte din programul INTERSECȚII, care s-a născut din dorința de a aprofunda mediul cinematografic din perspectivă teatrală și invers: cum se pot întâlni și îmbogăți reciproc cele două arte, care sunt mijloacele specifice fiecăruia, cum se schimbă metodele de redare a unui concept, povești sau a unui mesaj când se transferă dintr-un mediu în altul. Familiarizați în special cu teatrul, cu toate că unii membri ai echipei Reactor au experiență și în film, am dorit să explorăm împreună întâlnirea dintre aceste două medii înrudite și să experimentăm noi moduri de a ne exprima, pe scenă și pe ecran. În special având în vedere că acest interes exista deja printre artiștii echipei noastre, o serie de spectacole din repertoriul Reactor folosindu-se deja de mijloace cinematografice într-un fel sau altul.
În același timp, nu putem ignora democratizarea a tot ce ține de înregistrarea, editarea și distribuția unei filmări, faptul că ele nu mai sunt activități elitiste, pentru care e nevoie de o pregătire profesională specializată, de echipament profesionist și de resurse financiare consistente, ci au devenit metode comune de documentare a vieților noastre personale și de exprimare pe site-urile de socializare. Cum ne-a schimbat acest lucru raportarea la imaginile filmate, în ce fel le receptăm în epoca Tik Tok față de acum 20 de ani, ce mai înseamnă provocare sau experiment artistic în acest domeniu acum – toate aceste întrebări și multe altele merită puse și aveau nevoie de un spațiu de reflecție pe care ni l-am propus prin acest Focus și prin programul cultural mai larg din care face parte.
De unde a venit ideea de a avea mai multe locații pentru evenimentele din Focus: Intersecții?
Oana Mardare: Evenimentele din ianuarie și februarie au loc în trei spații culturale din Cluj. La Reactor vom prezenta o selecție de spectacole care folosesc, într-un mod sau altul, mijloace cinematografice. Cinema ARTA este un partener important în proiect, dar și în activitatea generală a Reactorului. Nu suntem la prima colaborare cu cei de la Cinema ARTA, am încercat de mai multe ori să găsim o punte între noi și acest cinematograf foarte special din Cluj și din România, care funcționează într-un mod similar cu alte spații culturale independente. Rezonăm destul de mult cu modul lor de lucru și ne-am dorit să avem mai multe cadre de intersecție (pun intended) cu acest spațiu care s-a relansat relativ recent ca o veste bună într-un peisaj care suferă încă de pe urma unor pierderi precum Fabrica de Pensule (#foreverlove). Credem în solidaritatea dintre aceste spații și în posibilitatea lor de întâlnire, așadar am avut mai multe dialoguri privind felul în care ne-am putea întâlni și am conturat, într-un final, acest proiect în care există o curatoriere comună a unui program de evenimente, dar și loc pentru experimente mai riscante, cum e cel pe care îl vom prezenta în 18 ianuarie. Vrem să vedem câtă performativitate încape într-un cinema, sperăm să iasă ceva mișto. Zilele astea lucrăm în cadrul atelierului cu Radu Jude la câteva materiale video care vor avea și un corespondent performativ, care se vor prezenta în evenimentul din 18. Sperăm să fie măcar la fel de intens pe cât e atelierul. Revenind la întrebare, a treia locație, Teatrul Maghiar de Stat, are în spate ideea de a conecta spațiile independente de cele de stat, mai ales când există deja un interes comun pentru anumite teme. Am reperat în repertoriul Teatrului Maghiar de Stat două spectacole de teatru care au pornit într-un fel sau altul de la film – Strigăte și șoapte și Ilegitim. Al doilea, din păcate, nu s-a putut programa, dar ne-am dorit să păstrăm un dialog cu acest spațiu partener prin prisma Strigăte și șoapte, care se va putea viziona în forma lui de spectacol, dar și în forma originală, a filmului lui Bergman.
Programul Focus: Intersecții se lansează cu discuția Intersecții între teatru și film moderată de Daniel Iftene, lector univ. dr. la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș Bolyai, autor a unei lucrări de doctorat care cercetează creația artistică a regizorilor români de teatru în film și a regizorilor de film în teatru, în perioada 1900-1989. La dezbatere vor participa: Radu Jude (regizor de film și teatru), Emőke Pál (actriță de teatru și film), Mihai Păcurar (artist vizual, scenograf și regizor de teatru) și Adonis Tanța (actor și regizor de teatru și film). Discuția va avea loc în data de 17 ianuarie, de la ora 20:00, la Reactor de creație și experiment.
În data de 18 ianuarie, de la ora 20:00, la Cinema Arta, va avea loc evenimentul Exerciții de teatru și film, o prezentare a lucrărilor de teatru și film realizate în cadrul atelierului susținut de Radu Jude cu echipa Reactor, la care au participat 15 artiști de teatru (actori, regizori și dramaturgi), împreună cu 4 studente și studenți la Cinematografie și media.
Tot în ianuarie vor avea loc, la Reactor, spectacolele Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois – în 20 și 21 ianuarie, de la ora 20:00, și Habituare – în 25 și 26 ianuarie, ora 20:00, care folosesc mijloace cinematografice cu scopuri diferite. În luna februarie se vor juca la Reactor alte două spectacole: (In)Corect în 4 și 5, de la ora 20:00, și Interior-lumină în 17 și 18 februarie, de la aceeași oră.
Seria de proiecții de la Cinema Arta care vor avea loc în cadrul Focusului va începe în 22 ianuarie, ora 19:00, cu La Commune (Paris, 1871), în regia lui Peter Watkins, o reconstituire istorică în stil documentar a evenimentelor din primăvara anului 1871 din Franța. Următoarea proiecție va fi Performing Juliet în regia lui András Visky, în data de 29 ianuarie, ora 19:00. Filmul este un documentar care urmărește povestea Melissei Lorraine, o actriță din Chicago care a interpretat pentru mulți ani rolul Julietei, o femeie din Austro-Ungaria care a ajuns într-un gulag românesc, unde a rezistat presiunilor de a-și renega soțul condamnat la închisoare ca disident politic. Alte două filme se vor proiecta în luna februarie. Primul dintre acestea este Diva Divina Assoluta, în regia lui Adonis Tanța, un film cu accente suprarealiste despre culisele instituțiilor de operă – în 11 februarie de la ora 19:00. Al doilea și ultimul film din program este Strigăte și șoapte al cunoscutului regizor suedez, Ingmar Bergman – în 15 februarie, de la ora 19:00. Acesta este prezentat în tandem cu montarea Strigăte și șoapte realizată de Andrei Șerban, care se va juca în data de 16 februarie, de la ora 20:00, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
Focus: Intersecții este organizat în cadrul programului cultural multianual „Intersecții”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Intrarea la discuția de la Reactor din 17 ianuarie și la prezentarea atelierului din 18 ianuarie va fi gratuită, în limita locurilor disponibile. La celelalte evenimente, intrarea se va face pe baza biletelor achiziționate de la spațiile unde vor avea loc acestea, precum și online, de pe platformele Eventbook (pentru Reactor și Cinema Arta) și Biletmaster (pentru Teatrul Maghiar de Stat).