Reactor primește Premiul Revistei de Artele Spectacolului Scena.ro pentru 2023

Reactor primește Premiul Revistei de Artele Spectacolului Scena.ro pentru 2023

Luni seară, 15 ianuarie 2024, după a 28-a reprezentație a spectacolului Visul, echipa Reactor de creație și experiment a primit premiul revistei Scena.ro pentru curajul și perseverența de a susține un demers esențial pentru dezvoltarea scenei românești.

Juriul format din oameni importanți ai teatrului românesc plasează activitatea noastră printre inițiativele relevante pentru scena artistică, iar munca noastră de 10 ani primește o astfel de recunoaștere. Ne bucurăm că acest premiu nu își propune să valideze o excelență sau să construiască o ierarhie, ci mai degrabă ne dă un impuls să continuăm să facem ceea ce facem. Reactor are în spate munca dedicată și constantă a multor oameni care cred în acest demers și care sunt extrem de valoroși, precum și susținerea unui public care ne urmărește și care participă activ la proiectele noastre.

Mai multe despre motivația și alegerea Reactorului pentru a primi acest premiu aflați din discursurile de aseară ale Cristinei Modreanu, redactoarea-șefă și co-fondatoare a revistei Scena.ro, și Oanei Cristea Grigorescu, redactoarea-șefă adjunctă a revistei.

Cristina Modreanu: Ne-am hotărât să dăm acest premiu, nu de dragul premiilor, pentru că toată lumea dă premii, ci pentru a sublinia ceva care nu e subliniat în teatrul românesc, din păcate, unde se vorbește mult despre valoare, despre talent, despre multe lucruri frumoase, care atârnă mai mult sau mai puțin greu și uneori foarte greu pe umărul celor care fac teatru. Noi ne-am hotărât să dăm un premiu pentru curaj și pentru perseverență, într-un mediu foarte ostil deseori, într-o societate care e foarte apăsată de probleme socio-economice, care se transformă într-un fel care afectează și teatrul. Deseori, artele nu știu să țină ritmul cu aceste transformări și celor care reușesc să facă asta în timp real, noi credem că trebuie să li se recunoască meritele puțin mai clar și mai evident.

Oana Cristea Grigorescu: Ceea ce nu a spus Cristina este că e prima ediție a premiilor Scena.ro. Ne-am gândit să spargem cumva categoriile de premii tradiționale care adeseori nu se uită la un efort de echipă și la un efort de înnoire. Premiul nostru se numește „Premiul Scena.ro pentru curajul și perseverența de a susține un demers esențial pentru dezvoltarea scenei românești”. Cred că nominalizările de anul acesta au căutat să privească în tot spectrul producătorilor de spectacol și am nominalizat Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, am nominalizat spațiul AREAL, un spațiu de creație coregrafică înființat în 2020 și activ din 2021, în condiții extrem de ostile, în special pentru mediul independent teatral și artistic românesc, și Reactor de creație și experiment. Și poate nu e întâmplător că anul acesta Reactor aniversează 10 ani de existență. Eu, personal, sunt emoționată pentru că am asistat la nașterea, la primele spectacole ale Reactorului și cred că e fantastic felul în care v-ați asumat un proiect instituțional demn de un teatru public.

Cristina Modreanu: Așa ar trebui să arate un teatru, public, independent, privat. Așa ar trebui să arate un teatru în România contemporană.

Oana Cristea Grigorescu: Și nu în ultimul rând, mi se pare o întâmplare fericită că în seara asta s-a schimbat programul printr-o nefericită accidentare. Dar spectacolul acesta, Visul, este un spectacol despre a privi și a vorbi despre teatrul românesc cu curaj și cu sinceritate și asumat. Asta e formidabil.

*Mulțumim voluntarei noastre Iulia Domnițeanu pentru inspirata decizie de a filma acest moment.


Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Revista este un proiect independent, care depinde de cititorii săi. Pentru abonare poți trimite un email pe adresa scena.ro@gmail.com cu numele complet și adresa, urmând să primești instrucțiuni. Mai multe detalii pe pagina revistei.