VISUL - câștigător al secțiunii de teatru la Gala Radio România Cultural 2023

VISUL - câștigător al secțiunii de teatru la Gala Radio România Cultural 2023

Cea de-a XII-a Gală a Premiilor Radio România Cultural şi-a desemnat câștigătorii‚ luni, 3 aprilie 2023, la Teatrul Odeon din București.

Suntem onorați să ne întoarcem acasă cu premiul pentru categoria TEATRU acordat echipei Reactor pentru spectacolul „Visul” de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului „Zonă de siguranță”.

Premiul a fost ridicat de colega noastră Oana Mardare. Redăm mai jos mesajul de acceptare a premiului rostit pe scena teatrului Odeon:

„Mulțumim în primul rând artistelor și artiștilor implicați în producția spectacolului „Visul”, pentru un tip de generozitate fără de care un astfel de proiect nu ar fi fost posibil în zona independentă din cauza finanțării precare. Mulțumim partenerilor și finanțatorilor care au sprijinit proiectul „Zonă de siguranță”. Mulțumim Facultății de Teatru și Film din Cluj pentru parteneriatul solid, chiar și în situații delicate.

Mă bucur mult de faptul că primim în seara asta acest premiu aici, în clădirea unui teatru, pentru că se simte ca un ecou pe care spectacolul nostru l-a produs până în pereții acestei săli. Cred că forța spectacolului nostru stă în forța ecoului său, iar premiul și spațiul acordate de Radio România Cultural dau forță acestui ecou, deci mulțumim Radio România Cultural pentru susținere.

E un spectacol care semnalează tema abuzului în mediul universitar artistic, deschizând discuția spre abuzul în mediul profesional. E un subiect viu chiar în acest moment și asta mi se pare cel mai important. Suntem, în sfârșit, în momentul în care ne punem întrebări despre cum lucrăm, din punct de vedere etic, într-un domeniu care a insistat să justifice mult timp abuzul din prisma „meseriei” însăși. Nu cred că teatrul cere sub nicio formă abuzuri. Dimpotrivă. Această artă a vulnerabilizării și a expunerii cere cadre de protecție, cere reguli și cere grijă. Mă bucur enorm că începem să revendicăm asta cu voce tare.

Ca să o citez pe Alexa Băcanu, autoarea piesei, care nu a putut veni astăzi: până aici.


Mulțumim încă o dată organizatorilor și felicitări sincere tuturor celor nominalizați și tuturor câștigătorilor!